Ach zielig vrouwtje toch

Als mensen met een zielig gezicht naar me kijken, geeft mij dat geen prettig gevoel.

10-6-2015

Daarstraks was ik in Hunkemöller en vroeg de verkoopster, die in de weer was met een enquête onder haar klanten, bij het afrekenen of ik daar weleens een BH koop. 'Nee niet meer' zei ik en zo kwamen we op het onderwerp borstkanker. Toen ik naar huis fietste ging het gesprek door mijn hoofd en wat ik zo opvallend vond was dat haar gezicht dat vol medelijden naar me keek tijdens het gesprek. Die ach-jij-zielige-slachtoffer-gezichten, ik heb ze zo vaak gezien! Dan gaan mijn alarmbellen rinkelen, alsof er iets heel ernstigs aan de hand is.

Dit gebeurde ook toen ik de diagnose van de chirurg kreeg. Zijn gezicht sprak boekdelen! Zo heb ik ze zo vaak gezien inmiddels ook van de vele andere hulpverleners die zich om mij bekommerden in die tijd.

 

Wat ik ook soms hoor: 'wat jij hebt is veel erger dan wat ik heb' (zichzelf excuserend voor eigen leed). Oh wat kan ik me hier aan storen. Dat wil ik niet horen van een ander. En tegelijkertijd zeg ik het soms zelf ook tegen mezelf, want 'het kan altijd erger' (zoekende naar ergere situaties van anderen om eigen leed te verzachten). Wat een tegenstrijdigheden toch.

Reactie schrijven

Commentaren: 0