Je bent goed genoeg

Ik verbaas mezelf wat een stukje tekst uit een e-mail gericht aan mij bij mij teweeg brengt, namelijk de hele lap tekst hieronder. Ben je niet succesvol of voel je jezelf niet goed genoeg vergeleken met anderen? Lees dan dit stukje, want dat is waarvoor ik het schrijf. Wat ik met mijn verhaal wil zeggen is dat er verschillende manieren zijn van tegen een succesvol leven aankijken.

Ik krijg nog steeds reclame in mijn e-mail van allerlei mensen die jou/mijn succes tot een hoger doel willen brengen met hun adviezen. Meestal lees ik deze mails niet (meer) of ik lees een klein stukje eruit, zoals nu het geval was. Mijn oog viel op een prachtig stukje tekst die precies verwoordde wat ik ook in mijn blog geschreven heb poosje geleden (zie link hieronder mocht je geïnteresseerd zijn).

Ik heb over dit onderwerp een tijd lang lopen stoeien met mezelf. Ik heb vele malen mijn vriendschappen en leven opnieuw moeten opbouwen doordat wij veel verhuisd zijn voor mijn mans werk. Toen ik mijn jongste dochter oud genoeg vond en ik het gevoel had dat ik weer aan mijn eigen 'carrière' kon gaan werken toen begon ik een nieuwe opleiding (ik was begin 40) en was ik bezig mezelf weer op de kaart te zetten in de medische zorg (wat wil ik, waar wil ik in groeien). Toen werd ik ziek en stond mijn wereld stil. Met als gevolg dat ik daarna wéér opnieuw mijn leven moest opbouwen en van voren af aan beginnen, omdat ik de oude draad niet wilde oppakken en ik opeens weer iets nieuws ging beginnen (dat ontstond spontaan en door te durven doen). Op dat pad zit ik nog steeds en heb ik maatschappelijk gezien misschien nog niks bereikt (in de ogen van anderen dus, maar wel voor mezelf) en ik weet voor mezelf dat ik het juiste pad bewandel. Ik laat me hierin meevoeren en verrassen naar wat het leven nog meer in petto heeft.

Als jij tot een van hen behoort die denken dat ze niet succesvol (genoeg) zijn of zichzelf niet goed genoeg vinden, ik hoop je hiermee een hart onder de riem te steken. Mijn advies is blijf bij jezelf, wat wil JIJ, blijf bij wat jij belangrijk vindt voor jouzelf, daar wordt je gelukkig van.  
Ik citeer uit de e-mai van Dolly die mensen motiveert in succesvol worden (waarover ik mijn eerste zin schreef): "Succes is heel persoonlijk. Iedereen hanteert hiervoor zijn eigen definitie.
Helaas wordt succes in de hedendaagse samenleving vaak gezien als iets dat bepaald wordt door factoren buiten jezelf. Denk aan geld, status, hoe je gebruik maakt van je opleiding, wat je familie er van vindt, etc.
Dat is jammer, want als je de antwoorden hebt op jouw persoonlijke succesvraag, kun je je keuzes hierop afstemmen. Daarmee zorg je ervoor dat je niet onbewust gaat leven naar hoe succes wordt bepaald door anderen. Bovendien is succes niet een vaststaand iets. Jouw definitie van succes kan door de jaren heen veranderen. Review het dus ook af en toe."

 

Ken je iemand die hier wat aan heeft? Deel het gerust. Lees ook mijn andere blog hierover Social Media en je zelfbeeld

Reactie schrijven

Commentaren: 0