Wimpers en wenkbrauwen
Soms voeg ik nog informatie toe
Na de diagnose kanker kom je in een achtbaan terecht, de vele doktersbezoeken en informatie die je over je heen krijgt. In de tijd dat ik met kanker te maken had, heb ik informatie verzameld waarvan ik denk dat het nuttig is om met lotgenoten te delen.
Voor eventuele vragen ben ik bereikbaar via mijn contact pagina.
Voor je het weet ben je een ervaring rijker
Denk je dat deze informatie nuttig is? Zegt het voort! Of heb je nog tips of een mooie aanvulling? Laat het me weten.
Je hebt borstkanker (gehad) en veel aan je hoofd, soms zie je door de bomen het bos niet meer.
Hier heb ik een aantal informatieve websites voor je op een rijtje gezet:
Zij is een verpleegkundige die werkt in het ziekenhuis (in sommige ziekenhuizen bestaat hiervoor de zogenaamde mammapoli) die samenwerkt met de oncologen en als aandachtsgebied de zorg voor patiënten met een aandoening aan de borst heeft. Ze begeleid patiënten nadat zij van de arts te horen hebben gekregen borstkanker te hebben.
Omdat je lichaam steeds verder verzwakt en je hart harder moet werken is het beter om te blijven sporten onder deskundige begeleiding.
Denk ook aan Qigong, yoga, mindfulness of tai chi of iets in deze richting. Bij Qigong leer je op een eenvoudige manier zachte bewegingen te maken, waarmee je lichaam en geest verbind. Zhineng Qigong werkt vanuit het principe van het 'zelfhelend vermogen' van het lichaam. Een leuke website is Yuè Zhineng Qigong van Monique Luijsterburg uit Rotterdam. Google op 'Qigong' en misschien vind je dit ook bij jou in de buurt.
Heb je last van lichamelijke klachten? Dan zou de oncologie fysiotherapie je misschien de helpende hand kunnen bieden. Dit is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich op het behandelen van bewegingsproblemen t.g.v. de kanker of de medische behandeling ervan. Bijv. problemen als pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.
Op zoek naar een fysiotherapeut? Kijk op de NVFL Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie voor een betrouwbaar adres bij jou in de buurt.
Als je een borstamputatie met okseltoilet/okselkliertoilet hebt ondergaan (dat betekent dat er ook okselklieren verwijderd zijn) dan kan je nog lang last houden van oedeem (vochtophoping) in het oksel/ribben/arm gebied. Er zijn oedeem/huidtherapeuten die je op weg kunnen helpen door middel van lymfedrainage massage. Ze kunnen je ook informatie geven hoe je jezelf kunt masseren of andere informatie.
Veel zout eten of lang stilzitten kan het soms ook verergeren, meer vochtophoping geven.
Voor informatie hierover kun je terecht bij je (huis)arts, mamma care verpleegkunidge. Ook kan je zelf googlen op bijvoorbeeld 'oedeem therapie' of 'manuele lymfedrainage' of 'lymfedrainage massage' en een adres in je buurt zoeken. Of kijk op Lymfoedeem of de NVFL Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten voor een betrouwbaar adres bij jou in de buurt.
Massage is heilzaam (kan heilzaam zijn) voor mensen met kanker, mits de massagetherapeut getraind is in deze specialisatie.
Massage bij kanker is een nationaal en internationaal erkend trainings- en expertise-instituut op het gebied van massage in de oncologie. Hier kan je een massagetherapeut in je buurt vinden.
Verwijsgids kanker is een website van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met andere partners. De gids is bedoeld om patiënten en hun naasten te helpen bij het vinden van aanvullende behandelingen en begeleiding die zij op enig moment na de diagnose nodig hebben.
Op de website van Borstkankervereniging vind je informatie over adressen over haarwerken en chemo mutsen. Ook kan je googlen op bijvoorbeeld 'kapper pruiken kanker', 'kapper haarwerken kanker', 'chemo muts', 'haarwerken chemo', kapper chemo pruiken'. Ook werken er kappers in (sommige) ziekenhuizen die hierin gespecialiseerd zijn. Zie ook Rosette la Vedette over kleur, mode en soft headwear.
Wimpers en wenkbrauwen
Het kan zijn dat je wimpers en wenkbrauwen ook uitvallen. Dit is zelfs nog mogelijk (kort) ná je chemokuren. Wimpers groeien sneller terug dan wenkbrauwen. Het duurt ongeveer 8 tot 16 weken voordat er weer nieuwe wimpers helemaal terug gegroeid zijn en bij wenkbrauwen 6 tot 12 weken of langer, soms wel tot een jaar voordat de vorm helemaal hersteld is. Het is ook afhankelijk van hoe snel jou haar groeit. Een schoonheidsspecialiste kan je ook informatie geven over de groei van wimper en wenkbrauwharen en over (oog)make-up. Je kan ook meer donshaartjes boven je wenkbrauwen hebben dan je eerst had, dat kan ze dan weg harsen. Ook zijn er sjablonen om je wenkbrauw te tekenen als je het zelf niet kan (te koop bij Douglas en/of IciParis, waar ze je ook leuk kunnen adviseren over hoe je jezelf kunt opmaken). Meer informatie '10 vragen over chemo en haaruitval' kan je vinden op de site van Rosette la Vedette. Leuke beauty ideeën vind je bij AllesOverKanker
Je zal maar net zoekende zijn en hier de juiste informatie op het juiste moment vinden
Acupunctuur kan helpen tegen de misselijkheid of het verminderen hiervan waardoor je ook minder medicatie hoeft te slikken tegen de misselijkheid.
Als je een borstamputatie moet ondergaan en je gaat niet voor een borstreconstructie dan zal de oncoloog of mammacare verpleegkundige je informatie verschaffen over borstprotheses. Je begint meestal met een postoperatieve prothese (een katoenen prothese met veerkrachtige watten), hiermee verlaat je het ziekenhuis en draagt deze tot het wondgebied genezen is. Tijdelijke protheses kunnen dus verkrijgbaar zijn bij de mamma care verpleegkundige en zijn ook te koop op internet bij bijvoorbeeldb bij Workmed. Siliconen borstprothesen zijn er met en zonder tepel.
Sommige mensen geven de voorkeur aan een lichtgewichtprothese, dit kan schouderklachten voorkomen. Bij Stichting Breiboezem kan je gratis borstprothese(s) krijgen. Het is persoonlijk of je voor de wat zwaardere silicone prothese gaat of de lichtgewicht gebreide. Dit is ook afhankelijk of je grote of kleine borsten hebt. Een zwaardere prothese is ongeveer net zo zwaar als je echte borst wat juist ook weer voor evenwicht kan zorgen.
Ook zijn er katoenen lichtgewicht borstprotheses, ze heten Qups. In de online krant DSdeStentor hadden ze ook een stuk geplaatst hierover van Suzanne Kemps die deze ontwikkelde samen met Proud Breast. Ik had het op televisie gezien.
Nuttige informatie over mode/lingerie/borstprotheses en adressen vind je op Kanker.nl.
Ook kan je borstprotheses online kopen (rond €200) al is het verstandiger zoiets belangrijks als dit wel aan te laten meten sowieso de eerste keer door een speciaalzaak. Je kan ook googlen op 'borstprotheses'. Verzekeringen vergoeden ook een deel, de lingeriezaken waar je prothesen kunt laten aanmeten en kopen kunnen je hierover meer vertellen.
Ook kun je bij een BH speciaalzaak terecht voor:
Er zijn siliconen tepelprotheses te koop. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken als je nog een natuurlijke borst hebt en een borstprothese zonder tepel. Dan zie je onder je strakke t-shirt twee tepels i.p.v. één. Online o.a. te koop (ook in verschillende huidskleuren) van Amoena bij Workmed medische artikelen, in verschillende huidskleuren en grootte. Of google Annamamelle (BH speciaalzaak, veel keus). Of google 'tepel prothese' en kijk op afbeeldingen. Ook prothese BH's te vinden bij Lingeriehuisonline.
Je hebt ook het tegenovergestelde van de tepelprothese, namelijk tepel covers. Dit zijn gladde ronde siliconen schijfjes die je op je tepel kunt plakken, waarmee je dus je tepel afdekt, zodat je ze juist níet ziet in je t-shirt. Ze zijn te koop o.a. bij Hunkemöller (niet duur). Of google 'tepel covers' en kijk op afbeeldingen.
Na een borstamputatie kan je ook lekker blijven zwemmen. Er zijn bikini's en badpakken waar een borstprothese in past. Je ziet er aan de buitenkant niets van! Google op 'prothese badpak' of 'prothese bikini' en er is genoeg keus, prima badpakken ook gewoon bij Wehkamp en volgens mij verkopen ze ze ook bij Otto. Uiteraard zijn er ook de (duurdere) speciaalzaken/lingeriewinkels waar je uitstekend geholpen en geadviseerd kan worden en waar je badpakken, bikini's en BH's kan passen, google dan bijvoorbeeld op 'lingeriewinkel prothese badpak'. Tevens vind je in deze winkels ook prachtige prothese BH's (zonder beugel).
Er zijn ook BH's met elastische bandjes en BH's helemaal van elastische stof, zowel met al zonder voorgevormde cup. Dan heb je aan het eind van de dag ook minder last van een knellende BH (mocht je daar last van hebben). Een BH met voorgevormde cup is extra mooi onder een strak shirt, een andere voordeel kan zijn als je kleine borsten hebt dat het lijkt alsof je grotere borsten hebt. Het merk Anita heeft deze BH's in de collectie, er zullen ongetwijfeld nog andere merken zijn die ze ook verkopen.
Als je eenmaal een BH hebt gekocht in een lingeriewinkel die je fijn vindt zitten en je wilt er nog een kopen dan kan je zo'n BH vaak ook via internet kopen, dat scheelt je weer een rit naar de lingeriewinkel die misschien niet bij je om de hoek zit! Onthou dan de naam en maat van die BH.
Je kunt ook nuttige informatie/adressen vinden op Kanker.nl.
Helaas Hunkemöller verkoopt geen prothese badpakken/bikini's/BH's (tot nu toe).
Als je handig bent kan je ook zelf een prothese hoesje in je badgoed naaien (niet duur). Het enige waar je aan moet denken is dat je badpak een niet al te diepe uitsnijding heeft en het kan ook in gewone bikini's (niet in alle pasvormen, dat is een kwestie van proberen). Prothese hoesjes zijn verkrijgbaar in speciaalzaken/ lingeriezaken en ook online bij bijv. Annamamelle en Anita Care. Of google 'prothese hoesje of prothese zakje'. Zie ook Contactborstprothesen.
Ben je door de chemo in de overgang terecht gekomen? Weet je inmiddels niet meer of je gezondheidsklachten door je behandelingen, de hormoontherapie of de overgang komen? Weet dan dat er ook overgangsconsulenten zijn die je kunnen helpen bij je hormonale vragen en problemen, zoals bijvoorbeeld Care for Woman. Op google vind je wellicht meer adressen van overgangsconsulenten en overgangspoliklinieken of vraag je (huis)arts naar informatie hierover.
Ook acupunctuur zou je hier wellicht bij kunnen helpen, zie NVA Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur voor een acupuncturist bij jou in de buurt.
Misschien kan je op psychisch vlak wat steun gebruiken. Het Helen Dowling Instituut en De Vruchtenburg bieden psychologische zorg aan (ex)kankerpatiënten en hun naasten op elk gebied van kanker. Ze bieden verschillende soorten therapie aan, waardoor voor ieder wel iets te vinden is wat bij hem/haar past.
De huisarts, oncoloog en mamma care verpleegkundige kunnen ook helpen om psychische zorg te vinden. In (sommige) ziekenhuizen werken psychologen die gespecialiseerd zijn op het gebied van kanker/chronische ziekten.
Voel je je ongelukkig? Het kan zijn dat je de verbinding met jezelf kwijt bent.
Je zoekt dan het geluk buiten jezelf in plaats van in jezelf.
Op psychologisch en/of spiritueel gebied
Ook op spiritueel gebied kan je hulp zoeken, kijk is bij Bonnie Bessem uit Den Haag op haar website. Ze is zowel psycholoog als medium. Is het te ver weg voor jou? Misschien kan ze je iemand bij jou uit de buurt aanbevelen.
Leven & zo levenscoach Martha Rijkmans uit Voorburg begeleid vrouwen na borstkanker. Ook bied zij online cursussen aan. Zij werkt op psychologisch en spiritueel vlak met verschillende coachingstechnieken.
Centrum voor Essentiële Therapie en Transformatiewerk uit Zwaag (bij Enkhuizen in de buurt, boven Amsterdam). Google bijvoorbeeld op 'praktijk voor transformatiewerk'. Wees nieuwsgierig, zoek maar voel ook of het bij je past. Voel of het goed voelt voor je, zo niet dan is dat een signaal waar je naar moet luisteren en zoek dan verder (ookal ben je er al geweest).
Jij bent het waard om de beste hulp te krijgen die er is! Zorg goed voor jezelf
Loop je met levensvragen rond als 'Wat is de zin van mijn leven? Wat is echt belangrijk voor mij? Heb ik het tot nu toe goed gedaan? Waar wil ik energie in steken en waar niet?' Om antwoorden te vinden op dit soort vragen kan je terecht bij een therapeut, je religie of op spiritueel gebied. Er zijn ook interessante spirituele cursussen/opleidingen op dit gebied. Bij een opleiding/cursus kom je ook weer andere mensen tegen die met levensvragen rondlopen en meer diepgang willen ervaren in hun leven.
Je kan googlen op 'opleiding intuïtieve ontwikkeling', 'zingeving', 'zijnsoriëntatie', 'meditatie', 'Levenscollege', 'healing en bewustwording' 'spiritueel' om er maar een paar te noemen. Wees creatief, zoekt en gij zult vinden! Denk ook aan (spirituele) boeken of YouTube, hier is ook informatie op dit gebied te vinden.
Er zijn inloophuizen voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Zij bieden steun en geven informatie, je kunt er lotgenoten ontmoeten, er worden lezingen gegeven, er zijn knutselochtenden/middagen, gezellig samen lunchen etc. Op de site van Borstkankervereniging Nederland vind je ook adressen. Je kunt ook Googlen op 'inloophuis' of 'inloophuis kanker' of er bij jou iets in de buurt zit.
Veel van deze lezers hebben ook interessante informatie filmpjes op You Tube gezet. Kijk ook eens op Ted Talk.
Op Facebook vind je (besloten) groepen waar je je verhaal met lotgenoten kan delen of informatie vinden.
Enkele groepen zijn:
Na kanker kan je vervelende kwalen erbij krijgen. Een ervan bij mij was migraine. Ik heb hier informatie over verzameld in de loop van de tijd en deze deel ik in mijn blog Migraine en hoofdpijn informatie en tips.
Soms lukken dingen, soms niet
Soms is het leuk, soms niet
Soms ben je blij, soms niet
Als je je daar druk over maakt
Maak je je daar druk over
En als je je daar niet druk over maakt
Dan maak je je daar niet druk over
MijnCreatieveBrein
Je berichtje komt niet op deze pagina te staan maar wordt rechtstreeks naar mij toegezonden.