Soms voeg ik nog informatie toe 

 

Na de diagnose kanker kom je in een achtbaan terecht, de vele doktersbezoeken en informatie die je over je heen krijgt. In de tijd dat ik met kanker te maken had, heb ik informatie verzameld waarvan ik denk dat het nuttig is om met lotgenoten te delen.

Voor eventuele vragen ben ik bereikbaar via mijn contact pagina.

 

Voor je het weet ben je een ervaring rijker

Viviënne 

 

 Denk je dat deze informatie nuttig is? Zegt het voort! Of heb je nog tips of een mooie aanvulling? Laat het me weten. 

Je vind hier informatie over:

 • Betrouwbare informatieve websites
 • Wat doet een mammacare verpleegkundige/consulente?
 • Sporten tijdens en na kanker
 • Mindfull bewegen
 • Oncologie fysiotherapie
 • Oedeem therapie
 • Massage
 • Kaal door chemo 
 • Borstprothese
 • Misselijk
 • Chronische pijn
 • Borstprothese
 • Tepelprothese
 • Prothese BH's, bikini's en badpakken
 • Overgangsklachten en hormonle klachten
 • Psyche
 • Levensvragen en de zin van het leven
 • Inloophuizen
 • Boekentips 
 • Facebookgroepen
 • Migraine en hoofdpijn

Betrouwbare informatieve websites

Je hebt borstkanker (gehad) en veel aan je hoofd, soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Hier heb ik een aantal informatieve websites voor je op een rijtje gezet:

 

 • Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een landelijke vereniging die zich inzet voor mensen met borstkanker en/of erfelijke aanleg. Hier vind je onder andere nuttige informatie en voorlichting met betrekking over leven met en na borstkanker en medische informatie voor verschillende doelgroepen, ze organiseren lotgenotencontactdagen. BVN heeft ook de focus voor de belangenbehartiging van mensen met borstkanker die zij uitvoert gelegd op kwaliteit van zorg en leven en het bevorderen van eigen regie en gedeelde besluitvorming. 
 • Borstkankervragen is een initiatief van Stichting BORSTKANKERactie waar je direct vragen kunt stellen over borstkanker die je bezighouden, zonder dat je allerlei sites door hoeft te spitten. Stichting BORSTKANKERactie heeft de focus op afname van borstkankersterfte, eerlijke informatie en doelmatige fondsbestedingen.
 • Kanker-actueel deelt nuttige informatie van (ex)kankerpatiënten die je uit hun kennis en ervaring willen helpen keuzes te maken voor die behandelingen en middelen die de beste kans op resultaat geven met behoud van de best mogelijke kwaliteit van leven. Je vindt hier de nieuwste informatie over reguliere en aanvullende, complementaire, niet-toxische behandelwijzen en middelen voor de ziekte kanker.
 • Henk Franssen is een arts die het alternatieve met het reguliere wil verbinden. Hij geeft o.a. lezingen en is ook te vinden op YouTube met interessante informatie. Herstel is nodig op vele vlakken. Hij staat voor het versteken van je zelfgenezende vermogens.
 • Kanker.nl hier vind je in hun bibliotheek een schat aan informatie, links naar websites en je kunt hier deelnemen aan discussiegroepen. Je kunt er ook je eigen blog starten/schrijven en zo je ervaring delen met alleen lotgenoten of openbaar, ook anoniem. Het kan goed voor je zijn om je gedachtes van je af te schrijven tijdens/na de achtbaan waarin je terecht gekomen bent.
 • Chirurg en Operatie verstrekken informatie over borstkanker, diverse oncologie (en andere onderwerpen maag-darm-lever, vaatchirurgie etc.). Je vindt hier onderwerpen als borstkanker en chirurgie, medicijnen, bestraling, erfelijkheid, goedaardige borstklachten. Ook statistieken m.b.t. overlevingskansen.
 • B-force hier kan je online je mening geven over de borstkankerzorg in Nederland. Door ervaring te delen help je de borstkankerzorg te verbeteren en onderzoek te stimuleren. Het is voor jezelf ook handig, want het zet je aan het denken over wat je mee(ge)maakt hebt en hoe je over bepaalde dingen denkt.
 • Stichting OK (Stichting voor Overlevers bij Kanker) biedt directe ondersteuning aan patiënten en naasten in ziekenhuizen, centra en online om beter om te gaan met de impact van kanker. Aanrader: op hun website verwijzen ze naar een fantastisch boek 'Handboek voor overlevers van kanker'. Helaas is deze stichting ermee opgehouden, hun website bestaat nog wel en wellicht kan je hier nog steeds interessante informatie vinden.
 • Stichting OOK (Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker) biedt ondersteuning op tien verschillende levensdomeinen, zoals gedachten en emoties, energie en bewegen, kinderen, actief leven, relaties en omgeving, zingeving enzovoort.
 • Pink Ribbon financiert projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten. Je vind hier informatie over kanker en over onderzoeken waar je aan mee kan doen.
 • Blog van Désirée Hairwassers, gezondheidswetenschapper en borstkankerpatiënte/ activiste. Ze blogt vanuit patiëntenperspectief.
 • De Amazones is een informatieve site en forum voor jonge vrouwen met borstkanker.
 • Stichting Kanker in beeld helpt mensen om de ziekte emotioneel te verwerken. Met creatieve en (ver)beeldende projecten zoals zingen, toneelspelen, schilderen en schrijven brengen ze lotgenoten, onder begeleiding van vakprofessionals samen.
 • Vereeuwigd.nu is een site waar ze mensen die levensbedreigend ziek zijn (geweest) de mogelijkheid bieden in woord en beeld hun verhaal, emoties en inzichten te delen met anderen, als inspiratiebron en om nog bewuster en met nog meer liefde te leven. Bovendien willen ze goede fotografen de mogelijkheid bieden de mensen die hun verhaal hebben gedaan op deze site te portretteren.

Wat doet een mammacaire verpleegkundige/consulente?

Zij is een verpleegkundige die werkt in het ziekenhuis (in sommige ziekenhuizen bestaat hiervoor de zogenaamde mammapoli) die samenwerkt met de oncologen en als aandachtsgebied de zorg voor patiënten met een aandoening aan de borst heeft. Ze begeleid patiënten nadat zij van de arts te horen hebben gekregen borstkanker te hebben. 

Sporten tijdens en na kanker

Omdat je lichaam steeds verder verzwakt en je hart harder moet werken is het beter om te blijven sporten onder deskundige begeleiding.

 • Stichting Tegenkracht Hun doel: hoe sterker je de behandelingen in gaat, hoe krachtiger je de behandelingen door komt. Sporten tijdens kanker en je behandelingen kan je doen met ondersteuning van deze stichting. Zij kunnen je op weg helpen bij begeleiding op maat, bij jou in de buurt (gewoon in je eigen sportschool), sportmedisch verantwoordt en naar eigen wens. Ben je al aan je behandelingen begonnen of net klaar? Ook dan kan je nog beginnen met sporten. 
 • Ook bij sommige fysiotherapie praktijken kan je onder begeleiding sporten. Je huisarts of fysiotherpeut in je buurt kan je hier meer informatie over geven of Google op 'oncologische revalidatie' of 'oncologiefysiotherapeut'.
 • Langer beter leven Per 2016 wordt de revalidatie bij kanker als oncologische revalidatie aangeboden in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Daarbij zijn er de fysiotherapie, diëtetiek, psychologische zorg etc. in de eerstelijns praktijken. Voor de oncologische revalidatie gelden de reguliere regels voor verwijzing en zorgfinanciering. De naam Herstel & Balans die tot 2016 werd aangeboden vervalt en dit programma is opgenomen in de modulaire behandelprogramma’s in de richtlijn oncologische revalidatie.

 

Mindfull bewegen

Denk ook aan Qigong, yoga, mindfulness of tai chi of iets in deze richting. Bij Qigong leer je op een eenvoudige manier zachte bewegingen te maken, waarmee je lichaam en geest verbind. Zhineng Qigong werkt vanuit het principe van het 'zelfhelend vermogen' van het lichaam. Een leuke website is Yuè Zhineng Qigong van Monique Luijsterburg uit Rotterdam. Google op 'Qigong' en misschien vind je dit ook bij jou in de buurt.

Oncologie fysiotherapie

Heb je last van lichamelijke klachten? Dan zou de oncologie fysiotherapie je misschien de helpende hand kunnen bieden. Dit is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich op het behandelen van bewegingsproblemen t.g.v. de kanker of de medische behandeling ervan. Bijv. problemen als pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Op zoek naar een fysiotherapeut? Kijk op de NVFL Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie voor een betrouwbaar adres bij jou in de buurt.

Oedeemtherapie

Als je een borstamputatie met okseltoilet/okselkliertoilet hebt ondergaan (dat betekent dat er ook okselklieren verwijderd zijn) dan kan je nog lang last houden van oedeem (vochtophoping) in het oksel/ribben/arm gebied. Er zijn oedeem/huidtherapeuten die je op weg kunnen helpen door middel van lymfedrainage massage. Ze kunnen je ook informatie geven hoe je jezelf kunt masseren of andere informatie.

Veel zout eten of lang stilzitten kan het soms ook verergeren, meer vochtophoping geven.

Voor informatie hierover kun je terecht bij je (huis)arts, mamma care verpleegkunidge. Ook kan je zelf googlen op bijvoorbeeld 'oedeem therapie' of 'manuele lymfedrainage' of 'lymfedrainage massage' en een adres in je buurt zoeken. Of kijk op Lymfoedeem of de NVFL Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten voor een betrouwbaar adres bij jou in de buurt.

Massage

Massage is heilzaam (kan heilzaam zijn) voor mensen met kanker, mits de massagetherapeut getraind is in deze specialisatie. 

 

Massage bij kanker is een nationaal en internationaal erkend trainings- en expertise-instituut op het gebied van massage in de oncologie. Hier kan je een massagetherapeut in je buurt vinden.

Verwijsgids kanker is een website van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met andere partners. De gids is bedoeld om patiënten en hun naasten te helpen bij het vinden van aanvullende behandelingen en begeleiding die zij op enig moment na de diagnose nodig hebben.

Kaal door chemo

Waar kan je een pruik aan laten aanmeten?
Je kan je haren al verliezen voor de tweede chemokuur. Ook na bestraling op het hoofd kan je haar uitvallen. Sommige mensen wachten met hun eigen haar eraf te laten scheren tot ze grote plukken haar verliezen terwijl anderen ervoor kiezen het direct te doen zodra ze de eerste haren verliezen. Het gaat er uiteindelijk toch af. Mijn ervaring was dat het er tegenop zien dat mijn haar eraf moest erger was dan de daad zelf. Weten dat je een mooie pruik of chemo muts klaar hebt liggen verzacht een beetje de wonden. Wees er op tijd bij, dan heb je de tijd informatie hierover te zoeken, je goed te laten informeren en om pruiken te passen (die vaak besteld moeten worden). 

Op de website van Borstkankervereniging vind je informatie over adressen over haarwerken en chemo mutsen. Ook kan je googlen op bijvoorbeeld 'kapper pruiken kanker', 'kapper haarwerken kanker', 'chemo muts', 'haarwerken chemo', kapper chemo pruiken'. Ook werken er kappers in (sommige) ziekenhuizen die hierin gespecialiseerd zijn. Zie ook Rosette la Vedette over kleur, mode en soft headwear.

 

Wimpers en wenkbrauwen

Het kan zijn dat je wimpers en wenkbrauwen ook uitvallen. Dit is zelfs nog mogelijk (kort) ná je chemokuren. Wimpers groeien sneller terug dan wenkbrauwen. Het duurt ongeveer 8 tot 16 weken voordat er weer nieuwe wimpers helemaal terug gegroeid zijn en bij wenkbrauwen 6 tot 12 weken of langer, soms wel tot een jaar voordat de vorm helemaal hersteld is. Het is ook afhankelijk van hoe snel jou haar groeit. Een schoonheidsspecialiste kan je ook informatie geven over de groei van wimper en wenkbrauwharen en over (oog)make-up. Je kan ook meer donshaartjes boven je wenkbrauwen hebben dan je eerst had, dat kan ze dan weg harsen. Ook zijn er sjablonen om je wenkbrauw te tekenen als je het zelf niet kan (te koop bij Douglas en/of IciParis, waar ze je ook leuk kunnen adviseren over hoe je jezelf kunt opmaken). Meer informatie '10 vragen over chemo en haaruitval' kan je vinden op de site van Rosette la Vedette.  Leuke beauty ideeën vind je bij AllesOverKanker

Je zal maar net zoekende zijn en hier de juiste informatie op het juiste moment vinden

Misselijk

Acupunctuur kan helpen tegen de misselijkheid of het verminderen hiervan waardoor je ook minder medicatie hoeft te slikken tegen de misselijkheid. 

Chronische pijn

Chronische pijn betekent dat iemand al maanden of jaren pijn in bijvoorbeeld nek, rug, armen of benen heeft. Vaak wordt bij pijn die al zo lang duurt geen specifieke oorzaak meer gevonden en ondanks meerdere behandelingen verdwijnen de klachten niet. Psychische en sociale factoren gaan steeds meer meespelen, omdat allerlei dagelijkse activiteiten niet meer lukken en het steeds moeilijker wordt om positief te blijven.
Acupunctuur is ook een optie. Werkt het niet probeer dan een andere acupuncturist, niet iedereen heeft dezelfde werkwijze. 
Zie ook:
 • Pijnplatform
 • You Tube filmpje over 'begrijp de pijn'.
 • Boek 'Begrijp de pijn' van David S. en G. Lorimer Meseley. Dit boek wil mensen met pijn leren om met pijn om te gaan en nieuwe modellen aanreiken waarmee ze kunnen analyseren wat er gebeurt bij iemand die pijn heeft. 
 • Er zijn pijnpoli's in ziekenhuizen.
 • Er zijn psychosomatische fysiotherapeuten die ook geschoold zijn in informatie geven over chronische pijn.
 • Rijndam revalidatie Leer door revalidatie omgaan met chronische pijn (ook filmpje)
 • Pain in motion-> Belgisch filmpje over pijn en beweging
 • NVA Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur Waar vind je een acupuncturist?

Borstprothese

Als je een borstamputatie moet ondergaan en je gaat niet voor een borstreconstructie dan zal de oncoloog of mammacare verpleegkundige je informatie verschaffen over borstprotheses. Je begint meestal met een postoperatieve prothese (een katoenen prothese met veerkrachtige watten), hiermee verlaat je het ziekenhuis en draagt deze tot het wondgebied genezen is. Tijdelijke protheses kunnen dus verkrijgbaar zijn bij de mamma care verpleegkundige en zijn ook te koop op internet bij bijvoorbeeldb bij Workmed. Siliconen borstprothesen zijn er met en zonder tepel.

 

Sommige mensen geven de voorkeur aan een lichtgewichtprothese, dit kan schouderklachten voorkomen. Bij Stichting Breiboezem kan je gratis borstprothese(s) krijgen. Het is persoonlijk of je voor de wat zwaardere silicone prothese gaat of de lichtgewicht gebreide. Dit is ook afhankelijk of je grote of kleine borsten hebt. Een zwaardere prothese is ongeveer net zo zwaar als je echte borst wat juist ook weer voor evenwicht kan zorgen. 

Ook zijn er katoenen lichtgewicht borstprotheses, ze heten Qups. In de online krant DSdeStentor hadden ze ook een stuk geplaatst hierover van Suzanne Kemps die deze ontwikkelde samen met Proud Breast. Ik had het op televisie gezien.

 

Nuttige informatie over mode/lingerie/borstprotheses en adressen vind je op Kanker.nl.

 

Ook kan je borstprotheses online kopen (rond €200) al is het verstandiger zoiets belangrijks als dit wel aan te laten meten sowieso de eerste keer door een speciaalzaak. Je kan ook googlen op 'borstprotheses'. Verzekeringen vergoeden ook een deel, de lingeriezaken waar je prothesen kunt laten aanmeten en kopen kunnen je hierover meer vertellen.

 

 

Ook kun je bij een BH speciaalzaak terecht voor:

 • een schaalprothese of schelpprothese, dat is een BH vullingen bijvoorbeeld als je last hebt van ongelijke borsten of graag gelijke contouren wilt creëren (wel of geen tepels wil zien). Schaal/schelpprotheses gezien bij Annamamelle. En bij Nelly Teensma (er kunnen meer webwinkels zijn die dit verkopen). 
 • Er zijn ook schouderbeschermers te koop die je tussen je schouder en BH-bandje kan doen als je last hebt van pijnlijke schouders bij de bandjes.
 • De Amoena Ambertop is een kanten BH-topje dat je over je BH draagt zodat het bovenaf mooi afsluit (als een kanten hempje) om oneffenheden (littekens, wondjes) weg te werken. Ook handig als je bij een kledingstuk last hebt van inkijk als je voorover buigt (ook bij sporten). 

Tepelprothese

Wel tepels zien onder je shirt

Er zijn siliconen tepelprotheses te koop. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken als je nog een natuurlijke borst hebt en een borstprothese zonder tepel. Dan zie je onder je strakke t-shirt twee tepels i.p.v. één. Online o.a. te koop (ook in verschillende huidskleuren) van Amoena bij Workmed medische artikelen, in verschillende huidskleuren en grootte. Of google Annamamelle (BH speciaalzaak, veel keus). Of google 'tepel prothese' en kijk op afbeeldingen. Ook prothese BH's te vinden bij Lingeriehuisonline.

Geen tepels zien onder je shirt

Je hebt ook het tegenovergestelde van de tepelprothese, namelijk tepel covers. Dit zijn gladde ronde siliconen schijfjes die je op je tepel kunt plakken, waarmee je dus je tepel afdekt, zodat je ze juist níet ziet in je t-shirt. Ze zijn te koop o.a. bij Hunkemöller (niet duur). Of google 'tepel covers' en kijk op afbeeldingen.

Prothese BH's, bikini's en badpakken

Na een borstamputatie kan je ook lekker blijven zwemmen. Er zijn bikini's en badpakken waar een borstprothese in past. Je ziet er aan de buitenkant niets van! Google op 'prothese badpak' of 'prothese bikini' en er is genoeg keus, prima badpakken ook gewoon bij Wehkamp en volgens mij verkopen ze ze ook bij Otto. Uiteraard zijn er ook de (duurdere) speciaalzaken/lingeriewinkels waar je uitstekend geholpen en geadviseerd kan worden en waar je badpakken, bikini's en BH's kan passen, google dan bijvoorbeeld op 'lingeriewinkel prothese badpak'. Tevens vind je in deze winkels ook prachtige prothese BH's (zonder beugel).

 

Er zijn ook BH's met elastische bandjes en BH's helemaal van elastische stof, zowel met al zonder voorgevormde cup. Dan heb je aan het eind van de dag ook minder last van een knellende BH (mocht je daar last van hebben). Een BH met voorgevormde cup is extra mooi onder een strak shirt, een andere voordeel kan zijn als je kleine borsten hebt dat het lijkt alsof je grotere borsten hebt. Het merk Anita heeft deze BH's in de collectie, er zullen ongetwijfeld nog andere merken zijn die ze ook verkopen.

 

Als je eenmaal een BH hebt gekocht in een lingeriewinkel die je fijn vindt zitten en je wilt er nog een kopen dan kan je zo'n BH vaak ook via internet kopen, dat scheelt je weer een rit naar de lingeriewinkel die misschien niet bij je om de hoek zit! Onthou dan de naam en maat van die BH.

 

Je kunt ook nuttige informatie/adressen vinden op Kanker.nl.

Helaas Hunkemöller verkoopt geen prothese badpakken/bikini's/BH's (tot nu toe).

 

Als je handig bent kan je ook zelf een prothese hoesje in je badgoed naaien (niet duur). Het enige waar je aan moet denken is dat je badpak een niet al te diepe uitsnijding heeft en het kan ook in gewone bikini's (niet in alle pasvormen, dat is een kwestie van proberen). Prothese hoesjes zijn verkrijgbaar in speciaalzaken/ lingeriezaken en ook online bij bijv. Annamamelle en Anita Care. Of google 'prothese hoesje of prothese zakje'. Zie ook Contactborstprothesen.

Overgangsklachten en hormonale problemen

Ben je door de chemo in de overgang terecht gekomen? Weet je inmiddels niet meer of je gezondheidsklachten door je behandelingen, de hormoontherapie of de overgang komen? Weet dan dat er ook overgangsconsulenten zijn die je kunnen helpen bij je hormonale vragen en problemen, zoals bijvoorbeeld Care for Woman. Op google vind je wellicht meer adressen van overgangsconsulenten en overgangspoliklinieken of vraag je (huis)arts naar informatie hierover.

Ook acupunctuur zou je hier wellicht bij kunnen helpen, zie NVA Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur voor een acupuncturist bij jou in de buurt. 

Psyche

Misschien kan je op psychisch vlak wat steun gebruiken. Het Helen Dowling Instituut en De Vruchtenburg bieden psychologische zorg aan (ex)kankerpatiënten en hun naasten op elk gebied van kanker. Ze bieden verschillende soorten therapie aan, waardoor voor ieder wel iets te vinden is wat bij hem/haar past. 

De huisarts, oncoloog en mamma care verpleegkundige kunnen ook helpen om psychische zorg te vinden. In (sommige) ziekenhuizen werken psychologen die gespecialiseerd zijn op het gebied van kanker/chronische ziekten.

 

 Voel je je ongelukkig? Het kan zijn dat je de verbinding met jezelf kwijt bent.

Je zoekt dan het geluk buiten jezelf in plaats van in jezelf.

 

Op psychologisch en/of spiritueel gebied

Ook op spiritueel gebied kan je hulp zoeken, kijk is bij Bonnie Bessem uit Den Haag op haar website. Ze is zowel psycholoog als medium. Is het te ver weg voor jou? Misschien kan ze je iemand bij jou uit de buurt aanbevelen. 

Leven & zo levenscoach Martha Rijkmans uit Voorburg begeleid vrouwen na borstkanker. Ook bied zij online cursussen aan. Zij werkt op psychologisch en spiritueel vlak met verschillende coachingstechnieken.

Centrum voor Essentiële Therapie en Transformatiewerk uit Zwaag (bij Enkhuizen in de buurt, boven Amsterdam). Google bijvoorbeeld op 'praktijk voor transformatiewerk'. Wees nieuwsgierig, zoek maar voel ook of het bij je past. Voel of het goed voelt voor je, zo niet dan is dat een signaal waar je naar moet luisteren en zoek dan verder (ookal ben je er al geweest).

 

Jij bent het waard om de beste hulp te krijgen die er is! Zorg goed voor jezelf

Levensvragen en de zin van het leven

Loop je met levensvragen rond als 'Wat is de zin van mijn leven? Wat is echt belangrijk voor mij? Heb ik het tot nu toe goed gedaan? Waar wil ik energie in steken en waar niet?' Om antwoorden te vinden op dit soort vragen kan je terecht bij een therapeut, je religie of op spiritueel gebied. Er zijn ook interessante spirituele cursussen/opleidingen op dit gebied. Bij een opleiding/cursus kom je ook weer andere mensen tegen die met levensvragen rondlopen en meer diepgang willen ervaren in hun leven.

Je kan googlen op 'opleiding intuïtieve ontwikkeling', 'zingeving', 'zijnsoriëntatie', 'meditatie', 'Levenscollege', 'healing en bewustwording' 'spiritueel' om er maar een paar te noemen. Wees creatief, zoekt en gij zult vinden! Denk ook aan (spirituele) boeken of YouTube, hier is ook informatie op dit gebied te vinden. 

Inloophuizen

Er zijn inloophuizen voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Zij bieden steun en geven informatie, je kunt er lotgenoten ontmoeten, er worden lezingen gegeven, er zijn knutselochtenden/middagen, gezellig samen lunchen etc. Op de site van Borstkankervereniging Nederland vind je ook adressen. Je kunt ook Googlen op 'inloophuis' of 'inloophuis kanker' of er bij jou iets in de buurt zit. 

Boekentips

Veel van deze lezers hebben ook interessante informatie filmpjes op You Tube gezet. Kijk ook eens op Ted Talk. 

'Het Borstkanker Boek' auteur Hester Oldenburg, chirurg 
Als je de diagnose kanker krijgt dan kom je met heel veel vragen te zitten. Wat de schrijfsters willen bereiken is borstkankerpatiënten de regie geven in hun behandeling. Er wordt op heel veel vragen duidelijk en niet te langdradig antwoord gegeven, van zelfonderzoek, diagnose tot behandeling.
 
'De Voedselzandloper' auteur Kris Verburgh, arts
Gezond eten is van groot belang bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. Gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. 
'Antikanker' auteur Dr. David Servan-Schreiber, arts 
De auteur spreekt niet alleen als arts en onderzoeker. Hij onthult dat hij zelf kanker heeft gehad en vertelt hoe hij de ziekte te lijf is gegaan. Door dit heftige innerlijke avontuur met ons te delen hoopt hij dat hij iedereen, in welke omstandigheden ook, kan helpen om het geluk aan zijn of haar zijde te krijgen.
'Anders denken, anders voelen, anders doen' auteur Sabine Hess.
Handboek persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Aanrader!
'Stoïcijnse Levenskunst, evenveel geluk als wijsheid' auteur Miriam van Reijen
Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie. Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf.
Goed zorgen voor je lichaam is één ding (voeding, beweging), maar ook je gevoelens, denken, relaties en ziel zijn belangrijke pijlers. Dit boek gaat over het voorkomen van ziektes.
'Handboek kanker' auteur Henk Fransen 
Combineert op unieke wijze reguliere en alternatieve geneeswijzen, zonder het een of het ander af te wijzen.
Hij schreef ook:
'Versterk je genezend vermogen' 
'Handboek voor overlevers van kanker'  auteur Jeroen Terlingen
Ongeveer de helft van het aantal mensen dat kanker krijgt geneest of overleeft langdurig. In dit boek beschrijft Jeroen wat (ex)kankerpatiënten meemaken. Zolang ze ziek zijn is er aandacht voor hun problemen, daarna krijgen ze vaak te horen 'zeur niet, wees blij dat je er nog bent'. Over hoe ex-kankerpatiënten omgaan met de angst dat de ziekte terugkomt. Hoe ze erin slagen te leven met vermoeidheid, pijn of een amputatie. En hoe ze relatieproblemen te lijf gaan, in de slag moeten met werkgever, keuringsartsen, verzekeringsmaatschappij of hypotheekbank lees je allemaal hierin. 
'Wijze lessen' auteur Franklin Leers
Diabetes is de kapstok waaraan de wijze lessen uit dit verhaal zijn opgehangen, maar uit die lessen valt voor iedereen wat te halen en is suikerziekte in dit geval vervangbaar voor andere ziektes. Franklin brengt een heldere, boeiende boodschap en leuk geschreven. De schrijver van dit boek heeft meerdere boeken op zijn naam staan: 'De alchemie van ziekte', 'Ziekte en genezing' en 'De gedachte' die allen het lezen waard zijn! Op zijn websitee Genezen online schrijft hij ook informatieve (spirituele) blogs, ik lees ze graag. 
'Jij bent de Placebo' auteur Joe Dispenza
Is het mogelijk om te genezen met enkel je gedachten, zonder medicatie of operatie? De waarheid is dat dit vaker gebeurt dan je misschien zou verwachten. In dit boek bespreekt de schrijver talrijke gedocumenteerde casussen van mensen die een hartaandoening, een depressie, reumatoïde artritis en zelfs Parkinson keerden door in een placebo te geloven. Als een van de experts uit de film What the BLEEP Do We (K)now? geeft dr. Joe workshops en lezingen over de hele wereld. Hij heeft ook een programma ontworpen waarmee hij zijn model van transformatie naar het bedrijfsleven brengt.
'De logica van geluk' auteur Mo Gawdat 
Ik werd hier echt blij van! Hij was gezond, extreem rijk en succesvol, maar Mo voelde zich diep ongelukkig. De huidige Chief Business Officer van de futuristische 'dromenfabriek' Google (X) besloot het fenomeen van gelukservaring te benaderen als een ingenieur: onderzoek de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Hij stelde zichzelf ten doel om een geluksformule te vinden die keer op keer zou kunnen worden toegepast op ieders leven, met geluk als voorspelbaar resultaat.

Facebook groepen

Op Facebook vind je (besloten) groepen waar je je verhaal met lotgenoten kan delen of informatie vinden.

Enkele groepen zijn:

 • Kanker anders benaderd alternatieve informatie, elkaar steunen/meeleven.
 • Borstkanker lotgenoten ervaringen/informatie delen, elkaar steunen/meeleven, alternatieve ideeën worden niet gewaardeerd.
 • Kanker survivors ervaringen/informatie delen, elkaar steunen/meeleven.
 • Kanker info Centraal informatie delen, ook op alternatief circuit.
 • Kanker lotgenoten 
 • Palliatieve behandeling kanker

Migraine en hoofdpijn

Na kanker kan je vervelende kwalen erbij krijgen. Een ervan bij mij was migraine. Ik heb hier informatie over verzameld in de loop van de tijd en deze deel ik in mijn blog Migraine en hoofdpijn informatie en tips.


Maak het jezelf niet moeilijk

Soms lukken dingen, soms niet

Soms is het leuk, soms niet

Soms ben je blij, soms niet

Als je je daar druk over maakt

Maak je je daar druk over

En als je je daar niet druk over maakt

Dan maak je je daar niet druk over

                                 MijnCreatieveBrein


Wil je graag iets vragen of delen?

Je berichtje komt niet op deze pagina te staan maar wordt rechtstreeks naar mij toegezonden.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.