Als je kind een periode afsluit

Als kinderen een periode in hun leven afsluiten doen moeders automatisch mee

Zucht... en dan gaan we weer een periode afsluiten! Soms heb ik er niet eens erg in maar als moeder ga je automatisch met je kind(eren) mee naar een nieuw tijdperk. Dit keer is het eindexamen MAVO afgesloten, tenminste dat hopen we! Eerst maar zien, dan geloven. Het ene kind fietst er zo doorheen en het andere kind houdt je in spanning. Van deze laatste heb ik er hier twee van de drie rondlopen (lijken ze toch nog een beetje op hun moeder).

 

Elke dag werd onze dochter opgehaald, vier jaar lang, door haar klasgenoot. Hij, die haar door een moeilijke periode in haar puberleven heeft gesleept toen het even allemaal wat minder goed ging. Hij, die trouw bijna elke ochtend aanbelde, die ik binnen liet en even gezellig een praatje mee maakte. Ik vond hem zo schattig. Dit ben ik ook ineens kwijt. Niet dat dat erg is, maar toch... ik moet even tot me door laten dringen dat dit ook voor mij voorbij is. 

 

En mijn dochter die elke ochtend werkelijk niet uit haar bed kon komen, voor mij tot frustrerend toe! Als ik er zo boos (lees wanhopig) van werd dan dacht ik 'zoek het maar uit, kom maar te laat op school'. Maar dat duurde niet langer dan een dag, want dat kon ik niet over mijn moederhart verkrijgen. Ik, die elke dag brood op haar kamer bracht, omdat ze nog maar kort de tijd had om zichzelf op te maken. Natuurlijk kon ik ook hierbij denken 'je bent oud genoeg smeer je brood maar zelf' (dat had ik ook vast gedaan als ik een baan had gehad waarbij ik  's ochtends vroeg weg moest). Maar dan wist ik al wat er gebeurde, leerde de ervaring, dan ging ze gewoon zonder eten naar school of met een onbelegde boterham of erger nog zonder wat te drinken! Ik kon ook dat niet langer dan een dag aanzien, mijn moederhart smolt dan gewoon. Ach ja, dacht ik dan, het is allemaal tijdelijk! Dus hoe leuk is dat ook wel weer, belééf deze periode. 

 

Toen kwamen de examens.... en toen kon mijn benjamin gewoon op tijd wakker worden (volgens mij had ze het zelf niet door en ik zei er maar wijselijk niks over)!! Gewoon haar ontbijt maken!! En als klap op de vuurpijl ook nog op tijd naar school!! Jazeker dit alles uit haarzelf! Dus ik maak me ook bij haar geen zorgen verder, het zijn allemaal tijdelijke puberale ongemakken en die komen (bij ons) altijd weer goed. Dit is bij onze oudste en middelste dochters gebeurd dus nu ook bij onze jongste telg.

 

Als er straks een nieuwe schoolperiode aanbreekt, want de leerplicht laat voorlopig nog even van zich horen, dan moet ik weer verder loslaten. Een voordeel: dan gaat ze, als ze een rijbewijs binnensleept, op de scooter of met haar auto en dan heb ik mijn elektrische fiets weer voor mezelf! Die ging natuurlijk zo lekker snel... 'voorruit neem hem maar mee', zei mijn smeltende moederhart bijna elke ochtend. Wat een watje ben ik toch! Maar dat is wie ik ben. En ze zijn er gelukkig alle drie even lief en zelfstandig bij gebleven. Want we hebben hier gelukkig ook een tegenhanger, hun vader, die vaker dan ik roept 'regel je zaakjes maar zelf'!

Ik ben benieuwd hoe we de komend periode gaan ervaren. De dames wonen allemaal nog thuis en dat is nog even zo genieten, want voor we het weten vliegen ze allemaal uit en gaan we wéér een nieuw tijdperk tegemoet (het opa en oma tijdperk?). Maar zover zijn we nog niet gelukkig. Het enige wat ik niet zal missen te zijner tijd als ze de deur uit zijn is de vreselijke hoeveelheid wasgoed..... en daar verheug ik me al op! En wie weet... ga ik dat zelfs nog missen.

 

Vond je dit leuk om te lezen en wil je me blijven volgen? Like dan mijn Facebook pagina, daar houd ik je op de hoogte als ik wat nieuws plaats

Reactie schrijven

Commentaren: 0