Dierenfoto's

 

 

Dieren

manieren

 

 

 


Strijd om de bloem

Twee bijen willen tegelijk in dezelfde bloem. Eentje was eerder maar werd eruit gebonjourd. Over het algemeen werken ze samen binnen hun eigen kolonie. Het zijn sociae insecten, maar ze kunnen agressief worden tegenover andere bijen of insecten van buiten hun kolonie als ze concurreren om nectar of stuifmeel. Ze zullen vast niet per ongeluk tegen elkaar gebotst zijn. Ze lieten zich ook niet makkelijk vangen op camerabeeld, ze houden niet zo van pottenkijker. 

Klik op de foto om te vergroten

Nieuwsgierige blikken

Terwijl ik dichterbij kwam om hem te fotograferen, bleef de libelle stilzitten. Volgens mij was hij net zo nieuwsgierig als ik. Het grootste deel van hun leven brengen libellen door in het water, dus ik kan me goed voorstellen dat hij benieuwd is naar wat er buiten allemaal te ontdekken valt! Ze zijn actief, behendig en hebben een uitstekend zicht. Ik heb hem van dichtbij gefotografeerd en ik vraag me af hoe hij mij en de wereld zag met zijn duizenden kleine lensjes. Elk afzonderlijk lensje, een ommatidium, is een bouwsteen van het samengestelde oog. Het functioneert als een onafhankelijk mini-oog, met een eigen lens en lichtgevoelige cellen. Ik vind het indrukwekkend hoe geniaal de natuur is!

Boeddha in de polder

Een zonnende reiger aan de waterkant. 

De groei en strijd van zwarte rupsen

Door op de foto te klikken wordt deze vergroot

Ik was blij verrast dat ik voor de tweede keer een hele hoop rupsen en rupseneitjes tegenkwam tussen het hoge gras (eerste twee foto's). Toch blijven ook veel rupsen niet in leven helaas dus is het maar goed dat het er zoveel zijn. Je ziet op de 3e foto dat ze dood zijn, door het warme weer waarschijnlijk. Daarnaast zie je rupsenuitwerpselen, ook wel frass genoemd. Frass komt uit het Duits wat 'vraat' (schade) betekent en is overgenomen in het Engels en wordt internationaal gebruikt in de entomologie (insectenkunde) om insectenuitwerpselen aan te duiden. Deze rupsen produceerden droge korrels maar frass kunnen ook draden, staafjes of vochtige uitwerpselen zijn, en is een natuurlijke meststof voor de landbouwgrond. Ik vermoed dat dit de jonge rups van de Dagpauwoog vlinder is, want als ze wat groter zijn dan zie duidelijk de witte stipjes (deze rupsen zag ik daar later ook, laatste foto).  

Slak omhult bloemen

Ik denk dat de slak hier bezig is bloemen te verteren om deze vervolgens op te eten.

Groen Kaadertje

Mijn aandacht werd getrokken door dit bijzondere web gesponnen op een Hedra blad. Toen ik er informatie over opzocht kwam ik tot de ontdekking dat er groene spinnetjes bestaan genaamd Groen Kaadertje. Deze leven op bladeren en bouwen hun schuilplaats aan de bovenzijde van het blad die aan de randen wat omhoog krullen. Tot mijn verrassing had ik de bewoner mee gefotografeerd. Met het blote oog is hij haast niet te zien (3-5mm)... nouja laat ik voor mezelf spreken, want ik had geen bril op, die ik inmiddels hard nodig schijn te hebben om de wereld om mij heen scherp te kunnen zien. Het zal je vast niet verbazen dat zijn groene kleur dient als camouflage.

Bij Dier en natuur Info.nu kan je meer kunstwerkjes bekijken van verschillende soorten spinnenwebben. 

Witvlakvlinder

Kijk die mooie gestreepte voorvleugels! Dit is een mannetje want de vrouwtjes kunnen vanwege hun onontwikkelde vleugels amper verplaatsen en blijven meestal op of naast hun cocon zitten. De rupsen zijn er van mei-september. De Vlinderstichting schrijft uitvoerig over deze mooie witvlakvlinder. Mooie gelijkenis Eevee van Pokémon. Klik op de foto voor vergroting.

Hond onder de deur

Wie is daar?

Stadsreus

Ook wel hoornaarzweefvlieg genoemd, uit de familie zweefvliegen. Hij leeft van nectar en stuifmeel, kan wel 2,5 cm lang worden en kan niet steken. Prachtig je ziet zijn facetogen! Deze komen bij insecten en geleedpotigen voor. 

Vlinder Witte tijger

De Witte tijger, vlinder uit de familie van de spinneruilen, onderfamilie van de beervlinders. 

Bruidsvlucht

Het is weer tijd voor de bruidsvlucht op deze warme dag. De vruchtbare jonge koninginnen en de mannetjes van verschillende mierkolonies vliegen weer massaal uit om met elkaar te paren. 

Bulldog

Een mooi exemplaar, kijk hem lekker liggen. Hij mocht mee met de baas van het restaurant.

Spin met prooi

Gele lieveheersbeestjes zijn het lekkerst!

De Halsbandparkiet

Vliegkunst van de wilde parkiet. Bij deze foto's heb ik het gedicht Birds geschreven .

Bzzzzz

Deze honingbij zat in onze tuin. Bijen zijn heel vriendelijke diertjes en steken alleen als ze in nood zijn. Leuke feiten en weetjes over deze insecten kun je lezen op Wetenschap.nu

Tuinhulpje

Samen de planten water geven. 

Woelmuis

Dit woelmuisje ligt dood op het wandelpad alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat hij daar ligt. (Stel je voor dat wij mensen gewoon overal blijven liggen waar we dood gaan 🤣.) Ik hoop dat Muis een fijn leven gehad heeft. 

Hommels onder het stuifmeel

De hommels hebben een stuifmeel feestje. Ze waren zo lekker rustig bezig dat ze makkelijk te fotograferen waren. Misschien denk je dat je voor dit soort foto's diep de natuur in moet? Nee hoor, overal waar je bloemen tegenkomt daar kom je ook insecten tegen die je kan fotograferen. Het speelt zich gewoon af onder onze neus dichtbij huis 😉

Kauw

Mysterieus.

Deze kauw geniet van het uitzicht. Tenminste dat maak ik ervan. Misschien zit hij er om een heel andere reden.

Husky

Husky kennel. Met deze husky's worden sleetochten gemaakt in Finland. 

0 Berichten

Kauw op één poot

Mijn vriendje Eenpootje stal mijn hart. 

Kruispunt

Het ging deze slak niet snel genoeg dus nam hij de kortste weg 😄

Ongeïnteresseerd schaap

Hij keert je de rug toe 🙃

Slakken kunstje

Ik liep langs een heg en daar hing een slak in. Op de foto lijkt hij zo groot maar in werkelijkheid was het een stipje in een grote heg. Ik bekeek hem van dichtbij en vond het knap zoals hij daar met zijn huis ondersteboven aan een tak hing. Moeten wij is proberen... ;)

Poep kunstwerk

Kop door de helft

Hij lag achter een bloempot en zag ik alleen een deel van zijn kop.

Likken

Kijk hoe zijn tong om de bak krult.

Hondsmoe

Meneer ligt graag half in de deuropening.

Schotse Collie

Cooper met zijn betoverende bruine ogen.

Gesloopt behang

Leuk een hondenpup in huis. Nou niet altijd, want de onze sloopte een stuk behang.

Dit heeft mijn creatieve brein als oplossing bedacht.

Liggende hond

De fijnste plek in huis is altijd in de weg liggen!

Hond gaat de mist in

Voetsporen in de sneeuw

Zichtbaar geworden wie hier nog meer geweest zijn. Afdruk van kattenpootjes en waterhoentjes. 

Dieren in de natuur

Foto's van een opvliegende vogel, een mot en een nimf van een blauwe glazenmaker (libelle).

De vlieg

Een vlieg op een roze distelbloem.

Een bezig bijtje

Een foto van de achterkant van een bij, dat is weer is wat anders ;) 

De Toekan

Meerkoet in de wolken

Hemel op aarde. 

Weideschoerpioenvlieg

Dit insect komt uit de familie van de schorpioenvliegen. Kenmerkend is de rode punt aan het achterlijfje. Hij heeft een angel die hij gebruikt om te paren, niet om mensen mee te steken. Hij is niet gevaarlijk. 

Rups

Een rups op de Persicaria amplexicaulis 'Taurus' (duizendknoop). Meestal wordt een rups een larve genoemd maar het is technisch gezien ook een insect, omdat het een babyvlinder is en een vlinder is een gevleugeld insect. Klik op de foto om te vergroten.


Aan alles komt een einde

ook aan deze pagina