Natuurfoto's

 Afbeeldingen van

bloemen, planten, bomen, paddenstoelen, luchten etc.

 

Niks is gewoon

als niks gewoon is

is alles bijzonder

het leven is een wonder

daar zijn geen woorden voor

 gewoon

 

 

 

 

 

Sommige foto's kan je uitvergroten door op de foto te klikken. 


Mooie ervaring

Deze veer kwam van hoog uit de lucht dwarrelen en streek voor mijn voeten neer. Toen zei iets in mij dat ik deze veer mee moest nemen naar huis. En hier ligt hij dan als aandenken, mooier kan ik het niet maken. 

Mangnolia met slak

Meerbloemige Narcis

Er stonden rijen narcissen langs de weg en er stond maar een bos tussen zoals deze, de Meerbloemige narcis, van het geslacht Tazetta. Op sommige soorten kunnen wel tot 20 bloemen op één steel groeien. Had je dit nog nooit eerder gezien? Let maar 'ns op dan ga je ze vast vanaf nu wel zien...

De ficus

Ik dacht wat ligt er op de grond? Het hoort bij de fucus en is het topje van het ont-wikkelende blad.

Een tikkeltje wijzer

Ik dacht eerlijk gezegd dat dit zwarte roet was van uitlaatgassen van auto's, omdat deze klimop naast een autoweg hangt, maar dat is het niet. Luizen, witte vliegen en andere dieren scheiden honingdauw uit, een suikerhoudende substatie wat een voedingsbodem is voor de zwarte schimmel genaamd roetdauw. 

Nog wat leuke weetjes over de klimop Hedra Helix. *De klimop is niet schadelijk voor de buitenmuur van de woning, zoals veel mensen denken. Het houdt geluid en fijnstof tegen en zorgt voor wat extra isolatie. Voor oude muren met los zittend pleisterwerk of metselwerk van kalkmortel is het niet goed. *Ze zijn een goede schuilplaats voor dieren, zelfs vleermuizen schuilen erin. *Als een klimop in een boom groeit dan is dat geen teken dat de boom ongezond is en het maakt de boom niet minder veilig. De klimop is namelijk geen parasiet. *Doordat hij een laatbloeier is (als andere planten al (bijna) zijn uitebloeid) kunnen de bijen, zweefvliegen en vlinders die nog op zoek zijn naar nectar er nog heerlijk van smullen. 

GeelGroen

Ik werd gegrepen door de prachtige kleuren groen en de vormen. De kleuren op de foto zijn niet bewerkt. 

Rottende paddenstoelen

Verschillende stadiums (in een korte periode) van witte bolletjes, naar bruin-bruiner naar rotten.

Regendruppels op rood blad

Licht in donkere tijden

Ik liep te wandelen langs allerlei soorten struiken met hun sombere donkere winterse kleuren zoals je in de winter verwachten kan. Ik werd verrast door de stammetjes van een struik die het licht weerkaatsten alsof ze licht gaven! Ik stuur je licht en liefde en wens je een stralende dag!


Engel

Een engel daalt neer

Boomstammen

Verschillende soorten boomschors.


Slaapmutsje

Bijna onopvallend staat het in een hoekje tussen de stoeptegels te shinen.

Verteerd blad

Dit is een blad van de Persicaria amplexicaulis. Bladeren worden verteerd door schimmels en bodemdiertjes. Vocht is een goede voedingsbodem maar (te) nat werkt juist weer remmend op de vertering. De bodemdiertjes moeten zich soms flink inspannen, want sommige bladeren zijn makkelijker te verteren dan anderen. Groene bladeren met veel voedingsstoffen zijn sneller weg dan de minder voedzame blaadjes zoals de sterk verkleurde herfstbladeren waar dus minder voedingststoffen inzitten. Sommige bladeren maken het stofje looizuur aan wat een deel van het verdedigingsmechanisme van de plant/boom is. Eikenbladeren bezitten veel van dit stofje waardoor ze moeilijk te verteren  zijn. Daarom blijven eikenbladeren veel langer liggen.

Grasblad

Moois na een regenbui

De regen laat ons iets moois zien ...

Na een regenbui lijkt deze papaver knop op een prachtige cabochon (foto links en midden). Een cabochon is een (half)ronde slijpvorm voor een edelsteen. Een cabochons is ook hangertje aan een ketting, een glasplaatje met een foto erachter, aan de voorkant bol en achterkant plat. Op de foto rechts is de knop droog.

Kleurenpracht

Het is herfst, langzaam verdwijnen de bloemetjes uit het zicht. Deze prachtige kleurencombinatie lila paars blauw trok mijn aandacht. Die grote bloem is de Geranium wallichianum en op de achtergrond zie je de Bosaster. 

 

 

Nieuw leven

De herfst is begonnen en er is ook nu nog volop nieuw leven te zien van bladeren en bloemen.

Kleurverloop

Daar lag het te liggen op straat, ooit komen aanwaaien en plat getrapt. Kijk die kleuren ze lopen zo mooi over! Ik moest wel even goed kijken of het een bloem was, want het leek op een lap stof zo draderig. Het is dat er een steeltje aan zit. Er waren geen bloemen als deze in de buurt te bekennen daarom weet ik niet zeker van welke plant of struik het komt. Na wat speuren naar foto's op internet vermoed ik dat het Albizia Julibrissin zou kunnen zijn.

 

 

Hangende bloem

Het is nu de tijd om van de vele prachtige Klaprozen/Papavers te genieten! Deze laat zich van een andere kant zien. 

Blaadjes

Prachtige kleuren blaadjes.

Bloesem

Mooi om de eerste bloemen tussen de nog kale struiken en bomen tegen te komen!

Drie op een rij

Ik liep te wandelen en zag een veertje aan een dun takje hangen, zo schattig. Even later liep ik een prachtige witte bloem net uit de knop tegen het lijf. Ik legde direct de link met het veertje, want deze bloem was ook wit en stond op het uiteinde van een stukje hout. Zo ontstond het idee dat ik ze wilde fotograferen en dus ik terug naar dat veertje (zoeken naar een speld in een hooiberg). Maar om het plaatje dat inmiddels in mijn hoofd was ontstaan compleet te maken, wilde ik nog een derde 'wit ding' dat bungelde aan een takje vinden om te fotograferen. In gedachte zag ik een papieren zakdoekje voor me maar ik verwachtte niet nóg iets 'bungelends wit' in de struiken tegen te komen. Hoe maf, ik liep nu zelfs teleurgesteld en licht gefrustreerd verder. Laat ik nou even verderop een plastic tasje aan een tak zien hangen! Natuurlijk... heel normaal toch een plastic tas in de struiken?! Hoe was het mogelijk, de natuur hielp me weer een handje mee. Ik was direct in de wolken, mijn plaatje was compleet. Het creatieve deel in mijn hersenen scheidde direct gelukshormonen af, dat moet wel anders kan je van zoiets schijnbaar onbenulligs toch niet opgewonden raken? Het was een overweldigend gevoel, dit moet passie zijn!  

Paden

Ik liep buiten en ontdekte dat de schapen die een aantal weken op het gras gestaan hadden een pad gemaakt hadden. Omdat het gras net gemaaid was viel me dit pad op, voorheen stond er nog hoog gras. Oh dieren gedragen zich soms net als mensen😉 -> het linker pad is gemaakt door mensen en het rechter door een kudde schapen. 

Herfsttafereel

Boomstam met gaten

Er huizen beestjes in deze boom. 😉Zoek de verschillen, de foto's van links naar rechts zijn genomen in september 2018, mei 2019, augustus 2020 en augustus 2023. 

Vertrouwen

Een plantje in zijn uppie tussen de houtsnippers. Het doet me denken aan de Engelenwijsheid kaart, de boodschap van aartsengel Sandalphon: vertrouwen.

Nazomer

De Argemone platyceras. De blauwe Korenbloem is aan het uitvallen en nog steeds prachtig (wat mij betreft).

Stukje hout

Tussen de schelpen en steentjes ligt een kunstig stukje hout.

Natuurvormen

Ik liep over een trapje en zie een dennennaald op de traptree liggen. Precies dezelfde vorm als het hout. Bijzonder!

De omgekeerde wereld

Weerspiegeling van bomen in het water.

Een gordijn van bladeren

Gras op de boomstam

Aan een kant van de boomstam groeit een stukje gras. Ik vind het er grappig uitzien.

Dampend hooi

Gemaaid hooi op een berg. Geweldig om te zien en mwah om te ruiken! Met verbazing stond ik er een paar dagen later weer te kijken want er groeiden ineens paddenstoelen op. Wauw!

Uitstekend takje

Een opvallend takje. 

Spinrag

Spinrag in de Vlakke Dwergmispel. 

Oersterk

De droogte van de zomer doet de aarde scheuren maar dit plantje trotseert zelfs de lange droge zomer van 2018.

Kunstwerkjes verdorde bladeren

Groot hoefblad. Kan je ook de schoonheid hiervan zien?

De herfst is begonnen

Lente

Bloesemboom gefotografeerd van onderaf.

Vergroeiing

Het is toch knotsgek? 

De boomstammen laten zich niet wegjagen door dit hek

Het is er niet één

maar ze doen het allemaal

ze groeien er op wonderbaarlijke wijze doorheen

 

Brandend haardvuur

Vlammenspel. 

Berg houtsnippers

Houtsnippers liggen klaar om verspreid te worden over het wandelpad.

0 Berichten

Gekraagde aardster

Ik dacht even dat iemand een geintje uitgehaald had, tot ik van dichtbij zag dat het paddenstoelen waren. 

Ze komen veel voor in de natuur. 

Een narcis

Regendruppels aan takjes

Blad op de weg

Alsof het op het asfalt geschilderd is.


 👋