Het Wieltje

Wat de wesp te vertellen heeft... let op je omgeving!

Je moet er soms wat voor over hebben om mooie foto's te maken! Na deze foto's was ik drie wespensteker rijker. Ik zat een poosje op mijn hurken en opeens zag ik een wesp op mijn bovenbeen zitten. Die bleef lekker zitten dus die moest ik wegjagen anders kon hij weleens door mijn broek heen steken bedacht ik me toen ik hem korte tijd zat te bestuderen. En terwijl ik dat deed zie ik naast mijn voet opeens een hol waar allemaal wespen uit kwamen vliegen. Dat was schrikken! Ik had ze verstoord. Tegelijkertijd voelde ik steken bij mijn billen en achterbenen. Ik kan me nog herinneren dat ik dacht 'ohh gaaf dat nest dat wil ik fotograferen!' maar ik moest als de wiedeweerga ervoor zorgen dat ik daar weg kwam natuurlijk. Zulke momenten gaan in slowmotion en paniek tegelijkertijd, heel apart. Ik wegrennen en gillen, de hond kon me helaas niet helpen die holde braaf mee en gelukkig maar, want meestal springt hij tegen me op als ik ga rennen, omdat hij dan wil spelen. Dit keer begreep hij gelukkig dat het anders was. Die steken bleven steken dus ik had geen idee wat er achter me gebeurde of ik telkens opnieuw gestoken werd. Onderweg kwam ik een vrouw tegen en heb ik haar gevraagd of ze even op mijn rug wilde kijken of er een wesp op me zat. Later dacht ik heeft ze wel goed gekeken? Want volgens mij was ze meer bezig met de vraag waar dat nest precies zat🙄, omdat haar kinderen ook vaak in het park spelen, het is daar een prachtige plek tussen de bomen om hutten te bouwen (wat ik ook wel begrijp natuurlijk). De weg naar huis leek een eeuwigheid te duren. Eenmaal thuis snel mijn jas, schoenen en broek uit. Opeens hoor ik hard gezoem dus ik ging kijken.. had ik nota bene ook nog een wesp meegenomen! Later hoorde ik hem niet meer en nog steeds hebben we hem niet gevonden, hij houdt zich stil. Ik had de wonden afgespoelt onder de douche met zeep (desinfecteren) en toen een antihistamine (hooikoortstablet) genomen en Ibuprofen voor de zekerheid. Je ziet, altijd handig om hooikoorts pillen in huis te hebben (denk ik). Op internet staat nog de tip om koude compressen ertegenaan te houden tegen de zwelling.

 

Nou nou dat was me het avontuur wel weer. Ik weet inmiddels ook weer hoe een wespensteek voelt, alsof je de hele tijd gestoken wordt (uren later nog steeds, omdat ik erop zit), en dat ik gelukkig niet allergisch ben. Al maakte ik me daar niet zoveel zorgen over, omdat deze natuur/dierenliefhebber als kind in een wespennest had staan wroeten met een stok om te ondervinden dat wespensteken zeer doen. Toen zaten er wespen in mijn mouw en was ik ook een aantal keren gestoken. Mijn man zei later bezorgd dat ik flink wat gif binnen gekregen had. Volgens mij kan ik wel een dosis gif aan na alle gif die ik binnen gekregen heb bij de chemotherapie. Hij ging verder 'gevaar zit in een klein hoekje', nou zeg maar gerust het gevaar zit in een groot hol! 😅 Later die middag toen ik weer met de honden buiten liep dacht ik dat het wel leuk zou zijn een foto bij mijn verhaal te kunnen plaatsen van een wesp, want daar kwam natuurlijk wel weer een blog story uit. Wens... en gij zult vinden! Alsof ze voor het oprapen lagen, lag er zomaar een dode wesp midden op de stoep alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Het moest allemaal zo zijn voor mijn foto 😉, hij lag klaar om vereeuwigd te worden. 

 

Er zijn drie soorten reacties bij een wespen- of bijensteek die zich kunnen voordoen:

- een lokale reactie

- een giftige reactie (hangt af van het aantal steken) -> arts bellen; bij meer dan 20 steken moet je in het ziekenhuis geobserveerd worden

- een allergische reactie, die kan al door één steek uitgelokt worden -> 112 bellen!

Wil je het hele verhaal lezen over wat te doen bij een steek? Kijk dan bijvoorbeeld op de site Antigifcentrum.be of Thuisarts.nl

 

🍄Last but nog least, het ging dus om die mini paddenstoeltjes! Ik zocht me een breuk om uit te zoeken hoe ze heten: 'Het Wieltje' (Marasmius rotula) en behoort tot de familie Marasmiaceae (leuk woord voor het spel Galgje). Het groeit vanaf de zomer tot de winter. Die ik zag hadden een hoed van ongeveer 4-6 mm groot (klein) en ze kunnen tot 15 mm worden. Het bijzondere aan deze hoed vind ik dat de top ingedeukt is en ze een bruine steel hebben, want toen ik naar de naam aan het zoeken was zag ik veel paddenstoelen die erop leken maar die hadden een bolle hoed en witte steel. Dus dit zijn opvallende dingetjes naast die prachtig geribbelde hoedjes. En eigenlijk wil ik nog is terug naar de plek des onheils... ik ben nu zo benieuwd naar dat nest! Ik heb inmiddels aangifte gedaan bij de gemeente/ongedierte bestrijding  om de spelende kinderen in het park te beschermen.