Pril leven

Wat de blaasgalbladwesp en de langpootmug ons te vertellen hebben... 

Ik kwam een wilgenblad tegen met gallen van de blaasgalbladwesp (de naam is langer dan het wespje zelf max. 5 mm 😄). Dat zijn die bolletjes op het wilgenblad en daarin zitten de larven. Niet alle bladwespen maken deze gallen, de bladwespenfamilie is groot en complex met subfamilies. Deze gallen (vergroeiing, de 'kraamkamer') dienen als  bescherming en zijn een voedselvoorraad voor de larven. Hij ziet eruit als een lichtgroen rupsje met een donkere kop. In het late voorjaar gaan de vrouwtjes op zoek naar een geschikt wilgenblad om met hun legboor eitjes in te leggen. Een legboor is een buisvormig orgaan aan het achterlijf waarmee zij een gaatje boren om daarin hun eigeren te leggen. Als de larven uit de eitjes komen eten ze het zachte bladmateriaal op en daardoor maakt het blad de boonvormige gal. 

Het leek me een leuk idee deze larven te gaan volgen dus als ik weer langs deze boom liep keek ik even of ik een verandering aan de gallen zag. Misschien zou dat wel maanden lang gaan duren voordat ik iets zou opmerken, maar dat zou ik dan ook gaan ontdekken. Totdat ik op een dag ging kijken en ik tot mijn verbazing zag dat de boom gesnoeid was! 🙈 Ik heb inmiddels alweer nieuwe gallen ontdekt op andere wilgenbomen en hopelijk onthou ik de plek welke bladeren dat waren, want er staan maar liefs zo'n 100 bomen, oepsie😏

 

Dezelfde dag....

Dezelfde dag zag ik een langpootmug tussen het gras in een spleet in de grond zijn eitjes leggen. Als je me nu zou vragen zoek een langpootmug in het graslandschap dan zou ik hem never nooit vinden zo onopvallend is zo'n beestje tussen het gras! 😮

Langpootmuggen zijn insecten en worden soms verward met hooiwagens. Hooiwagens zijn spinachtigen die een dikker boller lijfje hebben, maar het is geen spin (volg je het nog?). De emelten (larven) van de langpootmug leven van bladgroenhoudend plantenweefsel en ook van dood organisch materiaal in de bodem (ze eten geen plantenwortels). De volwassen langpootmug eet niet of een klein beetje nectar, ze leven slechts enkele dagen en alleen om te paren. De langpootmug  behoord tot de orde van de vliegen en muggen en tot de onderorde van de familie van de muggen. Onderorde wil zeggen een rang lager dan een orde. Je hebt onderorde - orde - superorde en klasse in de indelingsleer van de biologie (een vorm van classificatie dus). Soorten organismen worden geordent op grond van hun evolutionaire verwantschap. Ik vond het een bijzondere ervaring om deze prille levens op dezelfde dag te ontdekken!🐣