Ogen

Wat deze boom wil laten zien ... 

Deze boomstam heeft op de foto's drie ogen boven elkaar. We hebben meer met ogen dan je misschien in eerste instantie denkt. 

 

Op veel verschillende plekken komen we ogen tegen, letterlijk en figuurlijk, zoals: 

In symbolen: het oog/ogen komen in veel culturen voor als symbool. En gaat veel eeuwen terug. In het oude Egypte worden de zon en maan beschouwd als de ogen van Horus, de valkgod, en heeft elementen van een valk, zoals scherp (in)zicht en het oog van een mens. Het linker oog van Horus, de maanoog, staat voor het helen of weer één worden, het tot leven wekken van de doden en intuïtie. Het rechteroog is het zonneoog, verbonden met de zonnegod Ra en staat voor intellectuele kennis en bescherming tegen het kwaad, het boze oog.  De ogen van Horus spelen een belangrijke rol in verschillende mythes en zijn krachtige symbolen. Ze versierden er mummies en doodskisten mee. Beide ogen worden gebruikt als amulet. Op het graf van Toetanchamon werd het oog van Horus ontdekt van echt goud en glas. Dus als je goed kijkt draagt de boom het oog van Ra. 

Ik zag er ook het 'Boze oog' in die je in het Midden-Oosten tegenkomt. Dat heet een nazar (Arabisch voor 'blik'), een amulet/talisman in de vorm van een oog en volgens het Turkse volksgeloof zou het beschermen tegen het 'boze oog'. Mensen met helderblauwe ogen zouden een ongelukbrengende blik hebben, de amulet werkt als tegenmiddel om de boze blik af te wenden. 

😉 De knipoog. Dit is een vorm van lichaamstaal en hiermee geven we een signaal af naar elkaar, bijvoorbeeld dat je de ander leuk vindt of wil je ermee zeggen 'vat me niet te serieus op, het was maar een geintje'. We knipperen in een reflex met onze ogen om ze vochtig te houden en te beschermen tegen vuil. Als twee mensen met elkaar in gesprek zijn kunnen ze elkaars snelheid van oogknipperen overnemen zo ervaart men onbewust overeenstemming en ontstaat er paralelle emotie.

In de kunst kom je schilderijen en tekeningen tegen met mysterieuze, mooie ogen of abstracte ogen. 

In de gezondheidszorg: door de ogen te bestuderen kunnen artsen gezondheidsaandoeningen vaststellen (droge ogen kunnen duiden op een probleem met het immuunsysteem, troebele ogen kunnen een bijwerking zijn van Diabetes Mellitus of medicatie enz.)

Er zijn oogoefeneningen om de oogspieren te activeren en sterker te maken, zoals van links naar rechts kijken en terug, dit een aantal keren herhalen, dan van links boven naar rechts boven draaien en weer terug (herhalen), van links onder naar rechts onder draaien en weer terug (herhalen). Heb je voorkeur om dit met de ogen open of dicht te doen? Google op 'oogoefeningen' of  'oogyoga' en je vindt er veel meer. 

Een eeuwenoude Yogitechniek/oefening om de oogzenuw te ontspannen heet Palmeren, je wrijft snel en stevig een paar seconden in je handen, dan hou je je handen vlak voor je ogen (ogen gesloten) en voel wat het met je ogen doet. 

In gezegden: 'Het oog is groter dan de maag' (meer op het bord scheppen dan er opgegeten kan worden), 'Een doorn in het oog zijn' (ergens aan ergeren), 'Uit het oog uit het hart' (de aandacht voor iemand verliezen, als die persoon niet meer in de nabijheid is) etc. 

In spreekwoorden: 'De ogen voor iets sluiten' (oogluikend toezien), 'Gezien mogen worden' (er goed uitzien), 'Grote ogen opzetten' (erg verbaasd zijn) etc.

In meditaties: een mooie meditatie oefening is om je blik op een bepaald punt te richten, hiermee sluit je je bewustzijn af voor wat zich daarbuiten bevindt. Je keert makkelijker naar binnen en kan je 'zien' wat zich daar afspeelt en zo luisteren naar jezelf. 

Spiritueel: hebben we een 'derde oog' (net als deze boom), maar dan een onzichtbaar oog, afgebeeld in het midden tussen onze wenkbrauwen, dat je de mogelijkheid geeft je te verbinden met je intuïtie om heldere inzichten te verkrijgen en verder te kijken dan wat er fysiek aanwezig is. Het is een energiecentrum waar verschillende energiebanen binnenkomen. Het zesde chakra dat staat voor intuïtie, verbeelding, visualisatie en innerlijke wijsheid. 

Oogproblemen (gezichtsvermindering) komt overeen met verschillende persoonlijkheidstypes. Sommigen zeggen dat stress verantwoordelijk is voor de lichamelijke en emotionele onbalans. De plek waar we de spanning voelen is verwant met waarom we de spanning voelen. Verziend wordt gezien als wegvluchten van jezelf of bijziend wordt gezien als bang om voouit, in de toekomst, te kijken.

Ogen zijn de spiegel van onze ziel, ze liegen niet. Als iemand een masker opzet dan verraden de ogen het gedrag, bijvoorbeeld als iemand heel aardig doet maar eigenlijk boos is en dit niet wil zeggen dan kan je dat aan de ogen aflezen (lichaamstaal).

 

Kijk je naar het geheel of naar details? Raakt het je of juist niet? Schoonheid, vorm en/of kleur in de natuur kan mij intens raken, net zoals je door muziek geraakt kan worden of door kunst. Dat overkwam me bij het zien van deze veer, die prachtige fijne uitlopende uiteinden, het ziet er zo fijntjes uit met zijn mooie streepjes en kleur. Dan ben je (ik) gewoon onderweg en dan bam overvalt me een overweldigend gevoel😄  het is een belevenis om door de natuur te wandelen! Maak van je wandeling een belevenis en met die insteek alleen al ga je steeds meer zien en ontdekken. Hieronder zie je een boom met een bultje. Net als wij mensen bulten en puistjes hebben zo kom je ze ook weer tegen in de natuur. Grappig toch? Ik wens je een mooie dag!