Een tikkeltje wijzer

Ik dacht eerlijk gezegd dat dit zwarte roet was van uitlaatgassen van auto's, omdat deze klimop naast een autoweg hangt, maar dat is het niet. Luizen, witte vliegen en andere dieren scheiden honingdauw uit, een suikerhoudende substatie wat een voedingsbodem is voor de zwarte schimmel genaamd roetdauw. 

Nog wat leuke weetjes over de klimop Hedra Helix. *De klimop is niet schadelijk voor de buitenmuur van de woning, zoals veel mensen denken. Het houdt geluid en fijnstof tegen en zorgt voor wat extra isolatie. Voor oude muren met los zittend pleisterwerk of metselwerk van kalkmortel is het niet goed. *Ze zijn een goede schuilplaats voor dieren, zelfs vleermuizen schuilen erin. *Als een klimop in een boom groeit dan is dat geen teken dat de boom ongezond is en het maakt de boom niet minder veilig. De klimop is namelijk geen parasiet. *Doordat hij een laatbloeier is (als andere planten al (bijna) zijn uitebloeid) kunnen de bijen, zweefvliegen en vlinders die nog op zoek zijn naar nectar er nog heerlijk van smullen.