Blijf niet in het verleden leven

Heb je last van sombere gevoelens? Veranderingen kunnen soms best lastig zijn om mee om te gaan. Neem bijvoorbeeld je gezondheid of je ouders die geestelijk en/of lichamelijk achteruit gaan of je werk waar ze je niet meer willen hebben. Soms blijven mensen hangen in gedachten als 'Het leven voor.. en na.... Toen was dit en dat beter, want toen kon ik/hij/zij nog wel ...  (vul maar in)'. Zo had ik een leven voor en na borstkanker. Aan deze gedachte heb ik me (onbewust) lang vastgehouden ben ik me onlangs bewust geworden. Lotgenoten zullen het ongetwijfeld herkennen. 

Cellen vernieuwen zich elke seconde en dus ben je al niet meer exact dezelfde persoon als een seconde geleden. Je bent ook niet meer de baby, kleuter, tiener enzovoort die je ooit was. En als je straks een bejaarde bent is je lichaam ook niet meer dezelfde als die je nu bent. Hecht dus niet teveel waarde aan de gedachte 'het leven voor en na .....'. Dit is alleen maar een gedachte meer niet. Je kan er niks aan veranderen en verspil je dus je kostbare energie als je er regelmatig aan terug denkt. Feit is dat het toch niet meer wordt zoals het was. Bedenk is voor jezelf waar je je energie beter aan kan besteden, zoals bijvoorbeeld berusten in het feit, acceptatie? Of iets (positief) veranderen aan de situatie? Je hoeft gebeurtenissen niet te vergeten of weg te stoppen, het is natuurlijk wel gebeurt. Maar maak dat stuk vooral niet te zwaar voor jezelf, want daar wordt je misschien alleen maar droevig van. Probeer niet verkrampt vast te houden aan een gebeurtenis die voorbij is. Alles in het leven veranderd continu dat ís leven. Kijk wat er wel is en maak daar het beste van, dat geeft op zijn minst een beter gevoel! Dit zijn dingen die je allang weet natuurlijk, maar soms is het goed om er nog even stil bij te staan.