· 

Kettingreactie

Als het creatieve brein iets 'ziet' dan ontstaat er een kettingreactie aan ideeën en wil het direct aan de slag, een nieuwe wereld gaat open. Ik liep te wandelen en zag een veertje aan een dun takje hangen, zo schattig. Even later liep ik een prachtige witte bloem net uit de knop tegen het lijf. Ik legde direct de link met het veertje, want deze bloem was ook wit en stond op het uiteinde van een stukje hout. Zo ontstond het idee dat ik ze wilde fotograferen en dus ik terug naar dat veertje (zoeken naar een speld in een hooiberg). Maar om het plaatje dat inmiddels in mijn hoofd was ontstaan compleet te maken, wilde ik nog een derde 'wit ding' dat bungelde aan een takje vinden om te fotograferen. In gedachte zag ik een papieren zakdoekje voor me maar ik verwachtte niet nóg iets 'bungelends wit' in de struiken tegen te komen. Hoe maf, ik liep nu zelfs teleurgesteld en licht gefrustreerd verder. Laat ik nou even verderop een plastic tasje aan een tak zien hangen! Natuurlijk... heel normaal toch een plastic tas in de struiken?! Hoe was het mogelijk! Ik was direct in de wolken, mijn plaatje was compleet. Het creatieve deel in mijn hersenen scheidde direct gelukshormonen af, dat moet wel anders kan je van zoiets schijnbaar onbenulligs toch niet opgewonden raken? 

Bij mij ontstaan ideeën altijd spontaan, ik wordt overvallen door 'iets' uit het 'niets'. Als mijn creatieve brein iets 'ziet' dan wil het direct aan de slag, nú hebben, nú doen, nú moet het af, nu nu nu! Dus hoe houd je je gelukshormonen serotonine en dopamine op peil? Juistum... zo dus!

Reactie schrijven

Commentaren: 0