Appelslakken

Wat deze slakken ons te vertellen hebben

Een prachtige foto van twee slakken in een appel, een waar vreetfestijn. Wist je dat er ook appelslakken bestaan? Het is een tropische zoetwaterslak en een van de meest kleurrijke die je ook kan houden in aquariums. In veel aquariumwinkels is hij wel te vinden. Ze gedijen het best bij 21-25 graden celsius. De meest voorkomende appelslakken zijn geel, groen, wit en blauw. In het wild kunnen ze wel tot 20 cm groeien. Het zijn sterke dieren die ook goed tegen vervuild water kunnen. Hij eet voedselresten, dode planten, algen, eieren van andere slakken en van vissen. Het gat dat je bij een slak aan de zijkant ziet daardoor ademt hij, ook scheidt hij daar zijn ontlasting uit. Wanneer een appelslak zich niet lekker voelt of aangevallen wordt door een vis kan hij zich wel dagen lang opsluiten in zijn slakkenhuis. Om erachter te komen of een slak dood is kan je aan hem ruiken, als hij erg stinkt is de kans groot dat hij niet meer leeft. Bij twijfel leg je hem in een apart bakje met wat aquariumwater en onthoud waar je hem hebt neergelegd. Als hij niet verhuisd in de komende dagen dan weet je genoeg.