Klokjesbloem

Wat dit onkruid te vertellen heeft... StreetArt­čî║

Haast onopvallend ligt het er mooit te wezen tussen de stoepranden, de Klokjesbloem Campanula Poscharskyana. Vraag jij je weleens af waar zo'n lange ingewikkelde naam vandaan komt? Campunala is de Latijnse naam voor Klokje. Poscharskyana komt van de Duitse botanicus Gustav Adolf Poscharsky (1832-1915). Hij was inspecteur van de Botanische tuin in Dresden en hij was grondlegger van de botanische tuin Schellerhau in Altenberg (Duitsland).

De plant komt van nature voor in de Dinarische Alpen, een gebergte op de Kroatische kust. Het gebergte bestaat uit karst en kalksteen waarin veel grotten zijn uitgesleten. Met karst worden alle verschijnselen bedoeld die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water en vind je waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door de chemische verwering door de zure eigenschappen van regenwater (aldus Wikipedia). 

­čĹÂLeuk 'weetje' om even af te dwalen Karst (afgeleid van de meisjesnaam Kirsten) is ook een bijbelse jongensnaam die betekent Christen, volgelingen van Jezus Christus. Karsten hoor je ook veel de laatste tijd ook vaker maar dat zijn er minder. Ook is Karst een familienaam, achternaam dus, en deze bestaan ook weer uit verschillende geschreven varianten, zoals Carstensen, Carstjens, Carsteen, Karstensen, Carstenius etc.