Het staat op je netvlies

Wat de Geschubde Inktzwam te vertellen heeft... 

Even je netvlies plagen 😉 

Kijk naar de foto.

Lichtstralen komen door je lens en pupil heen. Achterin je oog valt het licht op je netvlies samen waardoor er een scherp beeld ontstaat maar wel op zijn kop.

En je hersenen draaien dit beeld weer om.

(En nu dus weer en staat alles toch nog op zijn kop) 

🍄

Deze Geschubde Inktzwam heet ook wel Coprinus Comatus. Coprinus (Grieks kopros) betekent 'mest' Comatus betekend behaard of ruig. Hij is te vinden in (bemeste) grasweiden, langs de wegen, op dijken en soms zelfs in steden tussen stoeptegels. Een ander woord voor de schubben is schalen. 

Onder zijn kap is hij pikzwart, de inkkap (zonder 't', dus niet inktkap wat je misschien zou denken). De lamellen in de kap zijn eerst stevig wit, dan wordt het een ovale cilinder, dan een zwart ingekruld hoedje op een hoge dunne steel en vervloeit vervolgens tot (een plasje) zwarte inkt. Deze transformatie wordt veroorzaakt door zelfconsumptie.

Hij is saprotroof dat wil zeggen dat hij zich voedt met dood organisch materiaal. Ook voedt hij zich met nematoden, dat zijn microscopisch kleine gesegmenteerde wormen, aaltjes en rondwormen genoemd, die over de hele wereld voorkomen in de bodem. Door een gifstof af te scheiden verlamt de inktzwam deze wormpjes en dan worden ze met de zwamdraden omgeven en verteerd.🖋 Vroeger hebben mensen geprobeerd de inkt te gebruiken om mee te schrijven maar die bleek van slechte kwaliteit te zijn.

Naast dat dit interessante informatie is over de inktzwam leerde ik ook goed spellen, want het is niet 'geschubte' (zoals ik eerst schreef) maar 'geschubde'.