· 

De alles vernietigende godin en de slak

Wat de slak ons te vertellen heeft ... 

Ik liep buiten en wilde mijn mobiel uit mijn broekzak pakken. Ik bedacht me opeens en besloot het niet te doen, omdat ik in het hier en nu wilde zijn en niet in de digitale wereld. Kort daarna zag ik een prachtige slak die anders was dan alle anderen die ik kende, want deze was opvallend bijna geel en ze zijn altijd donkerbruin. Als ik op mijn telefoon gezeten had dan had ik dit mooie exemplaar gemist dus wat een geluk dat ik niet op mijn telefoon keek. Je kan maar ergens blij mee zijn toch?

 

Later deze dag was ik bezig geweest met het thema Indiase godinnen. Ik werkte aan  een tekening van Mahakali de gevreesde, alles vernietigende en schoonmakende, opbouwende godin. Haar wil is wet. Toch wordt ze niet als straffende godin ervaren maar als vernieuwster, die afbreekt om weer weer iets nieuws op te bouwen. Ik tekende vuur en de zon (de ziel, het goddelijke). Toen ik klaar was ging ik naar beneden. Onderweg kwam ik zes glazen tegen en as usual zette ik ze in elkaar en nam de volgende trap. Totdat ik even afgeleid werd door een vraag die uit een slaapkamer geroepen werd en ik de hele boel per ongeluk uit mijn handen liet vallen en naar beneden liet kletteren. In een glas zat nog koffie (fijn!) dus alle koffie door de gang, op de muren, het traphekje met spijlen en de traptreden... het zat overal tussen, op en onder. Nou ook mooi God straft meteen dacht ik, en daarachteraan maar straft God wel? Mensen zoeken graag de oorzaak buiten zichzelf. Zo hoefde ik even niet de vermoeide onoplettende Viv te zijn maar kwam het door de allesvernietigende Mahakali die haar invloed op me uitoefende. Zij heeft het gedaan, makkelijk toch? Of zit er een kern van waarheid in, ik hield me wel met haar energie bezig uiteindelijk.... who knows? Ik maakte alleen het hoogstnodige snel schoon en ging weer verder aan het werk. De laatste glassplinters zou ik de volgende dag wel opzuigen. 

 

De volgende ochtend stond ik voor de keuze aan mijn huiswerk beginnen wat echt dringend moest gebeuren of het huishouden doen wat ook echt dringend gedaan moest worden. Er kwam deze middag iemand langs en die kon het huis zo echt niet aantreffen vond ik, dus in die zin had ik geen keus. Met tegenzin pakte ik de stofzuiger, verstand op nul en later zou ik blij zijn dat alles weer spik en span was. 

Ik had op dat moment op twee plekken tegelijk willen zijn, achter mijn bureau en het huishouden doen. Wat me deed denken aan de slak: wilde ik in de digitale wereld of in de echte wereld zijn? En ik dacht aan Mahakali die me deze dag beïnvloedde met haar positieve energie, de schoonmakende opbouwende energie. Leuk hoe dingen met elkaar in verbinding staan, je kunt ze waarnemen als je er de tijd voor neemt het te aanschouwen en de verbinding te leggen tussen gebeurtenissen. En zo leer je weer wat, vooral over jezelf!  

Je kan maar een kant oplopen

Een kant tegelijk uitkijken

Op een kant tegelijk liggen

Een taak tegelijk uitvoeren

In- of uitademen

Een woord tegelijk uitspreken

Een letter tegelijk opschrijven

En op een plek tegelijk zijn 

 

Dus als je toch 'maar' een ding tegelijk kan doen, wees er dan met al je aandacht bij. We leven ons leven in wezen in allemaal kleine fragmentjes in-het-nu. Wat me aan mijn laatste tekenopdracht doet denken. Kan je je nog die teken puzzels herinneren van vroeger, waar puntjes op papier staan met cijfers ernaast en  je van puntje 1 naar 2 naar 3 enz. een lijn trekt en je uiteindelijk een mooie afbeelding hebt? Pas als hij klaar is zie je het geheel.


Elk puntje is een stapje in-ons-nu-moment om te komen waar we uiteindelijk gaan uitkomen (niet verwarren met WILLEN uitkomen, dat hebben we niet voor het zeggen, dat is een wensgedachte, een doel). Je kan het hele tekenblad gebruiken en het hoeft in wezen geen afbeelding te worden als je niet weet waar je precies heen moet (in je leven). Je kan linksom, rechtsom, boven- of onderlangs, uiteindelijk kom je toch wel uit bij het laatste puntje uit. En hopelijk heb je er vooral veel plezier aan beleefd onderweg! Dat is uiteindelijk waar we naar streven (niemand streeft naar een rotleven toch?) Dus laat bij je volgende wandeling je mobiel thuis en kijk om je heen, ontspan, dat geeft weer energie en nieuwe ideeën voor als je thuis komt. Dank je voor het lezen ik wens je een fijne dag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0