De alles vernietigende godin en de slak

Wat de slak ons wil laten zien 

Ik liep buiten en wilde mijn mobiel uit mijn broekzak pakken. Ik bedacht me opeens en besloot het niet te doen, omdat ik in het hier en nu wilde zijn en niet in de digitale wereld. Kort daarna zag ik een prachtige slak die anders was dan alle anderen die ik kende, want deze was opvallend bijna geel en ze zijn altijd donkerbruin. Als ik op mijn telefoon gezeten had dan had ik dit mooie exemplaar gemist! 

 

Later deze dag was ik bezig met het mijn huiswerk, met het thema Indiase godinnen. Ik werkte aan een tekening van Mahakali de gevreesde, alles vernietigende en schoonmakende, opbouwende godin. Haar wil is wet. Toch wordt ze niet als straffende godin ervaren maar als vernieuwster, die afbreekt om weer weer iets nieuws op te bouwen. Ik tekende het vuur en de zon, de ziel, het goddelijke. Toen ik klaar was ging ik naar beneden. Onderweg kwam ik zes glazen tegen en 'as usual' zette ik ze in elkaar en nam de volgende trap. Totdat ik afgeleid werd door een stem die mij riep uit een van de slaapkamers. En ik plots de hele boel uit mijn handen liet vallen en naar beneden kletterde. In een glas zat nog koffie (fijn!) dus alle koffie door de gang, op de muren, het traphekje met spijlen en de traptreden... het zat overal tussen, op en onder. Nou ook mooi God straft meteen dacht ik. Maar straft God wel? Mensen zoeken graag de oorzaak buiten zichzelf. En zo hoefde ik niet 'de onoplettende' te zijn maar kon ik de schuld geven aan de allesvernietigende Mahakali die haar invloed op me uitoefende. Of zit er een kern van waarheid in? Want ik hield me wel met haar energie bezig. Who knows?! Ik maakte alleen het hoogstnodige snel schoon en ging weer verder aan het werk. De laatste glassplinters zou ik de volgende dag wel opzuigen. 

 

De volgende ochtend stond ik voor de keuze: aan mijn huiswerk beginnen, wat echt dringend moest gebeuren, of het huishouden doen wat ook echt dringend gedaan moest worden. Er kwam deze middag iemand langs en die kon het huis zo echt niet aantreffen vond ik, dus in die zin had ik geen keus. Met tegenzin pakte ik de stofzuiger, verstand op nul en later zou ik blij zijn dat alles weer spik en span was. 

Ik had op dat moment op twee plekken tegelijk willen zijn, achter mijn bureau en het huishouden doen. Wat me deed denken aan de slak: wilde ik in de digitale wereld of in de echte wereld zijn? En ik dacht aan Mahakali die me deze dag misschien wel beïnvloedde met haar positieve energie: de schoonmakende opbouwende energie. Leuk hoe dingen met elkaar in verbinding staan, je kunt ze waarnemen als je er de tijd voor neemt het te aanschouwen en de verbinding te leggen tussen gebeurtenissen. En zo leerde ik weer wat over mezelf!  

Je kan maar een kant oplopen

Een kant tegelijk uitkijken

Op een kant tegelijk liggen

Een taak tegelijk uitvoeren

In- of uitademen

Een woord tegelijk uitspreken

Een letter tegelijk opschrijven

En op een plek tegelijk zijn 

 

Dus als je toch 'maar' een ding tegelijk kan doen, wees er dan met al je aandacht bij.