Een aandachtspuntje

Wat de zon ons te vertellen heeft ... 

Attentie attentie mag ik even je aandacht? Ik wil graag iets onder je aandacht brengen, iets dat we continu gebruiken en waarvan we vaak niet eens in de gaten hebben dát we het gebruiken. De laagstaande zon scheen door onze ramen en ik schrok me wild, wat waren ze vuil! Op elk meubelstuk zag ik plekken die aandacht (lees een poetsbeurt) nodig hadden. Herken je dat? Ik vond het alles behalve leuk natuurlijk, want sta ik me daar wekelijks zo voor uit te sloven? Toch was ik de zon ook dankbaar dat ze me liet zien welke plekken nog wat extra aandacht nodig hadden en dat zette me aan het denken.

 

Stel dat je je regelmatig irriteert aan iemand dan zegt dat niks over de ander maar wel wat over jou. Geef dat stukje in jezelf aandacht, durf eerlijk naar jezelf te kijken, waar komen die gedachten en gevoelens vandaan? Ergernis kan je confronteren met je eigen zwakheden. Bijvoorbeeld iemand is extravert en krijgt daardoor veel aandacht en als je zelf introvert bent en graag meer in de belangstelling wilt staan en diep van binnen misschien ook zo wilt zijn 🤩dan kan je dat irriteren bij de ander (maar gaat over jezelf). Als je dat begrijpt  verzacht het je pijn en kan dan plaatsmaken voor de ander zien zoals die daadwerkelijk is, in plaats van door de spreekwoordelijk gekleurde bril zien-> wat betekent: op een bevooroordeelde manier kijken. De natuurwet van de spiegel: jezelf zien in anderen, dit is een persoonlijk groeiproces.

 

Als je een lichamelijke of geestelijke ziekte hebt of een pijntje, dan komt dat meestal pas tot uiting nadat het lichaam al een hele poos hard aan het werk is geweest om de balans te herstellen. Vanuit de natuurwetten gezien probeert ons lichaam altijd eerst zelf het evenwicht te herstellen. Ook dat stukje vraagt om liefde en (daar is die weer) aandacht. Wil je iets iets creëren dan vraag dat je aandacht. Actie ondernemen vraag om aandacht. Je kan (om) aandacht vragen en aandacht geven. Je hebt positieve en negatieve aandacht. Je kan je aandacht verdelen of er juist bijhouden. Je kan iets ook geen of minder aandacht geven. Dingen, mensen of dieren trekken je aandacht. Synoniemen voor aandacht zijn: belangstelling, concentratie, oplettendheid, aandachtigheid, bekommernis, alertheid. Je kan je aandacht richten op jezelf of op je omgeving. Aandacht doet wonderen. Door aandacht wordt je je bewust. Aandacht is de gerichte vorm van gewaarzijn.  Met aandacht voor het woord 'aandacht'  worden we ons er weer even van bewust. We zijn aandacht (bewustzijn). Onze actuele realiteit bestaat uit datgene waar onze aandacht zich nu op richt (wat we ervaren, meemaken). We zijn altijd in wisselwerking met onze omgeving.

 

Hou je aandacht nog even vast, ik ben bijna aan het eind van mijn verhaal. De zon scheen door onze ramen en ik schrok, wat waren ze vuil! Het vuil trok mijn aandacht en mijn gedachten gingen ermee aan de haal. Mijn aandacht werd door mijn gedachten afgeleid en zo ontstond dit verhaal. Terwijl ik bezig was probeerde ik mijn aandacht nog te verdelen, omdat er ook vanalles om mij heen gebeurde thuis. De honden liepen met elkaar te dollen en rennen door de woonkamer, een gezinslid wilde me iets vragen..... help, stop! Zo is het genoeg.

Ik ben oprecht dankbaar dat de zon mij zoveel moois liet zien en ik werd mij er, en ik hoop jij ook, weer even van bewust hoe belangrijk het woord 'aandacht' is. Alles wat je aandacht geeft groeit. Heb aandacht voor elkaar dat is belangrijk, niet alleen tijdens deze Corona periode maar gewoon altijd, een klein beetje is al genoeg. Bedankt voor het lezen, bedankt voor je aandacht❣