In het hart van de Narcis

Zoek de verschillen. Als je in het hart van de narcis kijkt dan zie je een bloem in de bloem: de zes stuifmeeldraden openen zich ook, net zoals de buitenste zes bloemblaadjes (foto rechts). Met in dat hart ook weer een groen bloemetje met 3 blaadjes die zich openen naarmate de narcis langer in bloei staat.

Deze narcis heet Narcissus poeticus var. recurvus, vernoemd naar de mythische figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus was een mooie jongeman die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld in een waterplas en uiteindelijk in dezelfde plas verdronk. De naam narcissus wordt gebruikt voor een geslacht van bloemen, waaronder verschillende soorten narcissen. De toevoeging 'poeticus' verwijst naar de poëtische of sierlijke kwaliteit van deze bloem, terwijl 'var. recurvus' verwijst naar een specifieke veriëteit met gekrulde of gebogen bloembladen. Leuk om erachter te komen waar die namen vandaan komen. En zeg nou zelf dit had je toch altijd al willen weten? Hahaha 😉