Pebbles ✝️ 2004-2022

Na 18 jaar afscheid van jou te moeten nemen 

dat doet me zeer

Toch ben je nog steeds bij me

al zie ik je niet meer

Ik kan je nog horen miauwen

en voel dat je in mijn energieveld staat

wetende dat ook dit veranderen gaat

Want afscheid nemen is een geleidelijk proces

 een waardevolle levensles

waaraan ik ongetwijfeld zal wennen

Ik voel me dankbaar 

dat ik jou heb mogen leren kennen

 knuffelen en verwennen

 

 

 

 

Een afspraak bij de dierenarts maken voor euthanasie voelt heel tegennatuurlijk. Ook om de beslissing te nemen wanneer 'het juiste moment'  is om deze afspraak te maken. Ik vond het alle keren dat ik voor zo'n beslissing stond fijn dit in overleg met de dierenarts te doen. Honden en katten geven vaak niet zelf aan wanneer ze pijn hebben, omdat hun pijngrens (heel) hoog is. Als een kat een natuurlijke dood sterft dan trekt hij zich op een afgelegen plek terug, en als hij op zo'n moment buiten is dan is hij dus opeens zoek, weg en dan is afscheid nemen nog lastiger lijkt mij. 

 

Wil je weten hoe euthanasie bij een hond of kat gaat? Lees dan verder.

Eerst krijgt het dier een slaapprik onder zijn huid ergens bij zijn  rug/nekvel waardoor hij in slaap valt en uiteindelijk in coma raakt. De prik is voor het ene dier pijnloos en voor de ander niet (dus die reageert daarop), dat kan je van tevoren niet weten. De dierenarts checkt na ongeveer 15 minuten of zijn lichaam nog reageert op bepaalde prikkels door hem aan te raken. Als het dier niet meer reageert en de dierenarts zeker weet dat hij diep genoeg slaapt dan krijgt het dier de laatste prik waardoor zijn lichaamsprocessen, zoals de ademhaling en de hartslag stil worden gelegd. Als het dier nog een klein beetje bij bewustzijn zou zijn, dan zou dat stopzetten een nare ervaring, gevoel  voor het dier zijn. Het hart kan nog een poos blijven doorkloppen ook al is het dier dood, omdat het hart een spier is waar nog energie naartoe gaat of in zit. De dierenarts luistert met zijn stethoscoop of de ademhaling gestopt is. En dan is het einde verhaal.